Pluja d’estrelles gemínides

Aquest any, l’observació visual d’aquesta pluja de les Gemínides  es veurà molt minvada per la presència de la Lluna plena. No obstant això donem unes pautes per a l’observació visual, ja que l’activitat, major d’THZ 100 (meteors per hora), sol dura diversos dies.

Gemínida de 2010 10/12/2010 - Observatori Can Duran, Palamós. Canon EOS 400D a 800ISO. Falcon fisheye 8mm f/5.6. 30s d'exposició. Retocs amb Adobe Photoshop CS4. Publicada a Espai Terra, TV3 14/12/2010: Video: http://www.tv3.cat/3alacarta/#/videos/3267070
Fotografia d’una Gemínida de 2010 

La millor pluja de l’any es veu interferida en aquest 2011 per la presència de la Lluna plena uns pocs dies abans del 14 de desembre. No obstant això, si el cel està clar, valdrà la pena observar-la, ja que l’activitat sol mantenir-se alta, per sobre de THZ 100, durant diversos dies.

Tot i això, l’activitat anirà augmentant a mesura que avanci la matinada del 14. Aquesta pluja produeix meteors de velocitat moderada, brillants en molts casos i amb suficient freqüència per resultar d’allò més entretinguda fins i tot per als neòfits.

Les nits més indicades per a l’observació seran les del 12 al 15, especialment quan entre les 2-6 hora local, quan el radiant culmini. El centre de visió s’ha d’escollir allunyat de la Lluna. No convé oblidar que la nit prèvia i següent l’activitat serà també alta i sol haver un nombre considerable de bòlids. El màxim d’aquesta pluja pot ser intens durant un interval major d’1 dia.

Radiant de les gemínides
Radiant de les gemínides

El radiant, situat prop de les estrelles Càstor i Pollux de Gémini, sortirà a les 7 de la tarda hora local. Des d’aquesta hora es veurà alguna Gemínides, però es recomana observar a partir de les 00 h. A És fonamental observar des de llocs sense contaminació lumínica per apreciar l’espectacle en tota la seva magnitud, ja que amb la Lluna present, la magnitud límit máxima podria eatar entorn a 5,5.

Per als astrofotògrafs, la velocitat moderada de les Gemínides permet un gran nombre de captures. N’hi ha prou amb apuntar a uns 30º o 40º del radiant, ia uns 50º d’altura i prendre exposicions d’uns minuts de durada. Es recomana usar objectius gran angulars (28-35mm) per incrementar les possibilitats de fotografia i obtenir alhora traços llargs i vistosos.

Pels observadors visuals, seria ideal poder reportar les seves dades en el format de recompte, indicant magnitud, interval, MALE i presència de rastre.

Font i més informació: http://www.somyce.org/modules.php?name=News&file=article&sid=86

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.