A punt per la visita de mart

EDITAT 06/03/2012.

La millor foto obtinguda durant aquesta oposició, a veure si podem millorar-la!

Mart 24/02/2012 - Observatori Can Duran, Palamós. Celestron C8 f/10 + Powermate 5x. Orion Starshot Planetary Imager. Vídeo de 574 imatges. Registax 5.1, Adobe Photoshop CS 4.

Mart, el planeta vermell, arriba puntual a la seva visita cada 2 anys i dos mesos. I serà els propers dies 3-5 de març quan serà el millor moment per a poder-lo veure, ja que estarà en oposició.

Mart 21/02/2012 - Observatori Can Duran, Palamós. Celestron C8 f/10 + barlow Intes micro 2.4x. Orion Starshot Planetary Imager. Vídeo de 1000 imatges. Registax 5.1, Adobe Photoshop CS 4.
21/02/2012 – Observatori Can Duran
Telescopi Celestron C8 + barlow Intes 2,4x
Càmera Orion Starshot planetary & autoguider

La òrbita de mart és de les més el·líptiques dels planetes, és a dir, no és una circumferència perfecte sinó que està una mica estirada. Això voldrà dir que el proper dia 3, quan estigui en oposició, estarà alineat de tal forma que tindrem en línia recta el sol, la terra i el planeta vermell, però no serà fins el dia 5 que estarà a la mínima distància, a uns 100 milions de quilòmetres. No és la vegada que està més a prop, ja que el 2003 aquesta distància va ser de només 55,7 milions de quilòmetres.

Durant la quinzena anterior i posterior d’aquestes dates mart brillarà amb força  a la constel·lació del lleó i destacarà amb la seva magnitud -1 i color vermell durant tota la nit (a primeres hores a l’est, sud a mitjanit i cap a l’oest abans de l’alba).

 

Mart a lleó (Stellarium)
Mart a lleó (Stellarium)

 

Mart no és un planeta que es vegi molt gran a través d’un telescopi. Arribarà a un tamany aparent d’uns 13 segons d’arc (júpiter pot arribar als 35-40″) pel que caldran molts augments per a veure’n detalls. La foto que acompanya aquest article està feta amb un telescopi de 2 metres de focal i una lent barlow de 2,4x, per tant és com si féssim servir un telescopi de gairebé 5 metres de llarg!

A part de l’augment ens cal un bon seeing, és a dir, que l’aire estigui quiet (i el cel cerè, és clar). Evitem els dies de vent, i a prop de la costa encara serà millor, ja que la humitat estabilitza l’aire. La llum artificial no serà un problema ja que mart brilla molt.

Ara toca la observació, bons cels!!

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.