Properes setmanes plenes de planetes!

Les properes setmanes, tot el mes de març i les properes s’esperen realment molt interessants per a la observació de planetes. Mercuri, Venus, Júpiter, Mart i Saturn estaran plenament disponibles tant a ull nu com amb senzills telescopis. I no només la seva observació individual, sinó que es produiran tota una sèrie de trobades dignes d’admirar.

  Júpiter i venus apropant-se 12/02/2012 - Observatori Can Duran, Palamós. Canon IS 18-200 @18 f/3.5. Canon EOS 400D a 800ASA. 25s d'exposició. Photoshop CS4.
Júpiter a dalt i Venus a baix, cada dia més a prop

Mercuri. Ja es comença a veure poc després de la posta de sol, però el dia 4 de març estarà a la seva millor posició de l’any per a poder ser observat. Serà la seva màxima elongació est, per tant caldrà buscar-lo a 18º a l’est del sol quan aquest s’hagi post, però en només 5 dies guanyarà una magnitud, cosa que el farà més difícil de veure.

Venus. Actualment molt brillant al cel oest després de la posta de sol, ara a magnitud -4, estarà a la màxima elongació est el dia 27 de març. A més estarà tan sols a 1º (l’amplada d’un dit) de júpiter el dia 13 de març, i creuarà el cúmul de les plèiades el 3 d’abril. Caldrà estar atents tot el mes a aquest acostament dels dos planetes més brillants del cel a primeres hores de la nit.

Mart. Cada cop millor visible com una estrella molt vermella a la constel·lació del lleó sortint sobre les 20:00 hora d’aquí. En oposició el 3 de març (serà el millor moment per observar-lo) arribarà a tenir una amplada de 13,9″. Tot i ser molt brillant, mart necessita bastants augments i un telescopi potent per a poder apreciar-ne detalls, i més en aquesta oposició, una de les que estarà més lluny dels últims anys, estant a 63 milions de km (el 2003 va estar a 55 milions de km)

 

Planetes al març 2012 (c) Sky & Telescope
Planetes al març 2012 (c) Sky & Telescope

 

Nota: Dusk: després de la posta de sol

Júpiter. Cada cop més petit degut al seu progressiu allunyament de la terra (actualment fa uns 37″) i brilla a magnitud -2,3. Encara és un bon objectiu a observar als vespres (es pon sobre les 23:30h), i s’apropa a Venus a un ritme de 1º cada dia.

Saturn. El senyor dels anells brilla a magnitud 0,5 a la constel·lació de la Verge. Surt sobre les 23:30 hora d’aquí i enguany els seus anells presenten una inclinació d’uns 17º que els farà molt fàcilment visibles amb qualsevol telescopi. Actualment està a magnitud 1 però arribarà a 0,3. La seva oposició serà el 15 d’abril quan tindrà un diàmetre d’uns 44″.

Urà i Neptú estaran massa aprop del sol aquest mes per a poder ser observats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.