I així va anar la Marató Messier 2012

Una Marató Messier no és una activitat molt assequible, però amb bona preparació i bon ambient sempre es passa millor! I així va ser com va anar anit. Una jornada divertida, entretinguda i realment molt gratificant.

Marató Messier 2012 17/03/2012 - Pla de Martís, Banyoles. Canon EOS 400D a 400ISO. Canon IS 18-200 @ 18 f/3.5. 180 x 30s d'exposició. Startrails i Adobe Photoshop CS4.
90 minuts acumulats durant l’observació. Els trams més fluixos corresponen al pas de núvols.

El company Manel Contreras, el seu fill Lluís i jo mateix vam arribar al Pla de Martís, a Banyoles sobre les 20:00h a punt per iniciar la Marató. Ja hi havia companys de l’Agrupació Astronòmica de Banyoles amb un telescopi muntat, i els companys de l’Agrupació Astronòmica de Girona Quim Fort amb el seu ETX 70AT, i en Jordi Arnella, molt ben equipat, amb els seu Celestron CG8. Per part nostra, el C8 amb muntura LXD75 i una increïble col·lecció d’oculars de’n Manel, entre ells un Zeiss de 30mm amb un camp realment excepcional de 80º. Altres companys de Banyoles i Olot van fer acte de presència, arribant a passar pel camp d’observació unes 15 persones i 5 telescopis.

Fitxa de la marató Messier 2012
Fitxa de la marató Messier 2012

Feia una nit bona, però no excel·lent. Molta humitat, en alguns casos la visibilitat era molt dolenta, sobretot per a la visualització de galàxies. Tanta humitat va fer que els telescopis s’anessin entelant, i sobre les 12 de la nit vam donar la jornada per acabada amb 31 dels 110 objectes del catàleg Messier observats.

En aquestes condicions de visibilitat, els objectes que més van agradar van ser els cúmuls oberts. Amb oculars de gran camp, alguns com M35 a Bessons, o M37 i M38 a Auriga, realment es veien impressionants, milers d’estrelles puntuals, que van fer sentir més d’un “Ooooh!“.

Una jornada va ser molt agradable i l’ambient immillorable. A l’edició de 2013 no podeu faltar!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.