Marató Messier

Una marató Messier és una de les jornades astronòmiques més intenses. Es tracta d’observar els 110 objectes del catàleg Messier (nebuloses, cúmuls d’estrelles i galàxies). I pel març és el moment ideal per intentar-la.

Marató Messier i canis major 21/03/2009 - Pla de Martís (Banyoles). Canon IS 18-200 @18. Canon EOS 400D. 1 minut.
Marató Messier de 2009 a Pla de Martís

 

Charles Messier
Charles Messier

Charles Messier (1730-1917) tenia la obsessió de descobrir un cometa, després que el seu contemporani Halley hagués descobert el famós cometa que ens visita cada 76 anys. A mesura que anava descobrint candidats, objectes difosos bàsicament, els anava numerant fins arribat als 110 (p.ex M31 és la galàxia d’Andròmeda, M42 la nebulosa d’Orió…).

Veure’ls tots en una nit és realment difícil, si contem unes 12 hores de nit, toca a uns 6,5 minuts per objecte! A part del cansament acumulat a les últimes hores de la nit. I també cal tenir en compte que un telescopi computeritzat és gairebé imprescindible per tenir una mica d’agilitat.

La millor data per a intentar-ho és al voltant dels equinoccis, millor el de primavera, com aquest dissabte 17 de març. Juntament amb l’Agrupació Astronòmica de Banyoles, aquest dissabte ho intentarem. Serà a Pla de Martís, passat Banyoles, desviament direcció Esponellà, just al camp d’aeromodelisme. Estarem a lloc a partir de les 19:00h per a muntar els equips encara amb llum de dia. Cal també tenir una mica de ruta programada, a la xarxa hi ha molts recursos que ens permeten anar d’un objecte a l’altre i alguns incorporen un mapa de la zona del cel (guia de planificació de la Marató Messier en PDF)

Us animeu? Tot i ser una activitat bastant dura, és una excel·lent oportunitat per a veure objectes de cel profund de tot tipus, alguns poc coneguts i estranys, i sempre és divertit veure fins a on podem arribar. El meu rècord és 81 objectes, ho aconseguirem?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.