Explota una estrella a el Dofí

Durant les últimes hores, ha saltat la notícia que s’ha descobert una nova a la constel·lació del dofí, delphinus, i que és visible simplement amb prismàtics!

Aquesta explosió va ser descoberta per Koichi Itagaki de Yamagata, Japó, en una imatge presa a les 18h TU (les 20:00 hora d’aquí) el 14 d’agost, però encara es pot veure i sembla que manté la seva brillantor al voltant de la magnitud 5,5 – 6, al límit del que podem veure a simple vista.

Curiosament, vaig estar fent fotos de la zona el dia 13, i no s’aprecia aquesta nova. Ahir vaig intentar fer-hi alguna foto però des de Palafrugell el cel estava bastant tapat, esperem avui poder-hi fer alguna cosa!

 

Posició de la nova descoberta el dia 14. La foto és del dia 12.
En vermell, posició de la nova descoberta el dia 14. La foto és del dia 12.

Si la voleu localitzar cal mirar el cel est-sudest a primeres hores de la nit, justament sobre el dofí i a l’esquerra de sagita, la fletxa. Teniu un mapa detallat aquí en pdf.

Una nova és molt resumidament l’explosió d’una estrella moribunda per culpa d’haver capturat més material d’una altra estrella. Totes les estrelles tenen un naixement, una vida més o menys tranquil·la, i una mort, que depèn de la massa de l’estrella i de si es troba sola o acompanyada d’altres estrelles.

Suposem una estrella com el nostre sol, o amb una massa fins a 1,4 vegades el nostre sol. Les estrelles es passen la seva vida convertint hidrogen en heli (4 àtoms d’hidrogen es fusionen per a produir-ne un d’heli). Quan el combustible s’acaba poden passar moltes coses, però una estrella com la nostra deixarà escapar les capes més externes i el seu nucli s’apagarà formant el que es coneix com a una nana blanca. Aquesta nana blanca emet llum per calor, ja no produeix reaccions, i s’anirà apagant progressivament.

Algunes estrelles formen grups binaris, dues estrelles lligades per gravetat, i pot passar que una nana blanca agafi material d’una estrella propera, tornant a acumular més hidrogen. Això pot tornar inestable l’estrella que explota formant una nova.

One thought on “Explota una estrella a el Dofí

  1. em sembla molt interesant
    ja tinc ganes que fosquegi per fer el tafaner..jajajja
    l’altre dia em vaig descarregar l’app del google sky i segur que m’ajuda a situar-me
    (soc una aprenenta i prou…)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.