Aquest divendres eclipsi de sol

Ja us ho informàvem a principis de mes, aquest divendres dia 20 tenim eclipsi de sol! Aquí us mostrem com seguir-lo de la millor manera i podreu resoldre tots els dubtes que en tingueu.

Eclipsi parcial de sol 03/10/2005 - Palamós. Intes MK 67 150mm f/12 + reductor Intes 0.6x. Filtre amb làmina Baader. Canon EOS 300D a 100 ISO. 1 x 1/1000.
Seqüència de fotos de l’eclipsi anular (aquí parcial) de sol del 2005

Què és un eclipsi de sol?

Un eclipsi és una ocultació d’un cos celest. Si el que queda tapat és el sol, parlem d’un eclipsi de sol, i si el que es tapa és la lluna, parlem d’eclipsi de lluna. Quan és un astre més petit que queda tapat, per exemple la lluna tapa un asteroide, parlem d’ocultació. Un eclipsi pot ser total, quan el cos queda totalment tapat, parcial quan només és un troç; en el cas dels eclipsis de sol també pot ser anular quan la ombra és més petita i no l’acaba de tapar totalment; en el cas dels de lluna també poden ser penumbrals (gairebé imperceptibles).

Perquè es produeix ?

Es produeix quan el sol, la lluna i la terra estan perfectament alineats; si el que està al mig és la lluna, aquesta oculta el sol i des de la terra es veurà com es va tapant progressivament, en ocasions completament.

Això només pot passar en lluna nova, quan el sol il·lumina la cara que nosaltres no podem veure.

Dona la casualitat que des de la terra la lluna i el sol tenen gairebé la mateixa mida, mig grau (30′) aproximadament, cosa que només passa en el nostre planeta. De fet el sol està a unes 400 vegades més lluny que la lluna, mentre que també és 400 vegades és gran.

Perquè és tant excepcional ?

Perquè no sempre que tenim lluna nova aquesta es troba exactament al mig. L’òrbita de la lluna està inclinada uns 5º respecte la òrbita que la terra fa al voltant del sol. Per tant ha de coincidir que la lluna es troba a un node, un punt on creua el nostre pla i que a més sigui lluna nova. Això passa uns dos cops l’any aproximadament.

Un altre problema afegit és que l’eclipsi de sol només es veu des d’una franja de la terra molt concreta; si l’eclipsi és total, només el veuran així una franja d’uns pocs quilòmetres, mentre que el veuran parcial una franja de la terra d’uns 3.000km aprox.

Fracció del sol que quedarà tapada (C) http://www.greatamericaneclipse.com/
Fracció del sol que quedarà tapada (C) http://www.greatamericaneclipse.com/

El podrem veure des d’aquí ? Quan ?

Doncs sí! El podrem veure. Aquest eclipsi serà total a una franja que va des del sud de Groenlàndia, passa entre Islàndia i Europa continental i acaba al pol nord. Per sobre o sota d’aquesta franja es veurà parcial, com serà el nostre cas.

Aquestes són les dades per a veure l’eclipsi des de l’Empordà:

  • inici 9:11 hora d’aquí
  • màxim 10:16h, 63.53% ocult
  • fi 11:27

Hora del màxim (hores en UT, cal sumar-hi una hora) (C) http://www.greatamericaneclipse.com/
Hora del màxim (hores en UT, cal sumar-hi una hora) (C) http://www.greatamericaneclipse.com/

Com es pot veure un eclipsi de forma segura ?

Aquesta és una molt bona pregunta! Observar un eclipsi no és perillós en si, el que és perillós és observar el sol! Mai, absolutament mai hem de mirar el sol de forma directa, ja que ens pot crear lesions irreversibles a la vista. Per a fer-ho tenim bàsicament dos mètodes: projecció i filtres.
Observació per nens a Palafrugell 26/11/2011 - Parc de la Sauleda, Palafrugell. Observació del sol organitzada pel Pla de Barris de Palafrugell, coincidint amb la Setmana de la Ciència 2011
Observant el sol amb el Solarscope i ulleres amb filtre Baader.

Per a observar el sol per projecció podem agafar un mirall i reflexar el sol en una cambra fosca, una habitació amb poca llum o, el millor mètode, fer servir un Solarscope. Aquest aparell és bàsicament un petit telescopi i un mirall que projecten el sol dins una caixa. Aquest mètode és genial perquè més d’una persona pugui mirar, és econòmic i 100% segur, ja que no mirem el sol directament.

Amb filtres podem usar o no telescopi. Només valen els filtres específics per a observació solar, com els Baader, Thousand Oaks (polímer negre), Mylar o els H-alpha en ordre creixent de cost. Una làmina Baader té un aspecte similar al paper d’alumini, i un full DIN A4 costa uns 35€. Normalment les ulleres per a observar eclipsis estan fetes mab aqust material. Si optem per a fer servir filtre per a prismàtics o telescopi cal sempre posar-los davant, a l’objectiu, mai darrera. Les làmines de soldador també servirien, però només per una estona. Oblideu-vos de ulleres afumades, cintes magnètiques o radiografies, no serveixen!!

En funció del filtre, veureu el sol d’una manera o d’una altra, aquí en teniu un exemple:

Comparativa de filtres solars 12/12/2010 - Observatori Can Duran, Palamós. Baader Scopos clone APO 90 f/6.6. Filtres Baader astrosolar film, Thousand Oaks i Lunt H-alpha B600. Orion Starshoot Planetary & Autoguider. Registax 5 (apilat i capes), Photoshop CS4 (processat).

Astroempordà seguirà l’eclipsi?

I tant! Estarem observant, fotografiant i registrant l’eclipsi des de l’Escola Vedruna de Palamós. Els alumnes de 3r d’ESO que cursen l’assignatura d’Astronomia pràctica seran els que oferiran les explicacions a la resta dels gairebé 1000 alumnes de l’escola. Serà emocionant! Estigueu atents a la seva web www.vedrunapalamos.org.

Quina és la previsió meteorològica?

Aquesta és l’altra pregunta del milió. A data d’avui dilluns dia 16 la previsió és d’alguns núvols amb risc d’alguna gota, tot molt provisional encara…

3 thoughts on “Aquest divendres eclipsi de sol

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.