A observar perseides!

Aquesta nit és el màxim de la pluja d’estrelles de les perseides, les llàgrimes de Sant llorenç.

Com us comentava al post d’Efemèrides del mes d’agost, aquesta setmana tenim la tradicional i puntual pluja d’estrelles de les Perseides. Aquest fenomen es produeix quan el nostre planeta creua una zona de l’espai on ha passat el cometa 109P/Swift-Tuttle. Aquest ha deixat un rastre de pols i petites roques, que en entrar en contacte amb l’atmosfera terrestre a gran velocitat es tornen incandescents i brillen. I quan dic a gran velocitat em refereixo a uns 54km/s!

Aquests estels fugaços, també anomenats meteors (no confonguem amb meteorits, que és la pedra un cop arriba a terra) sembla que surtin de la constel·lació de Perseu, i d’aquí ve el seu nom. Aquesta constel·lació es troba al nord-est aquestes setmanes, una mica sota i a la dreta de l’estrella polar. El punt d’on surten els meteors s’anomena radiant i es troba gairebé entre Perseu i Cassiopeia, la gran W que veiem al nord.

Ubicació del radiant aquestes setmanes
Ubicació del radiant aquestes setmanes. (C) Stellarium.

A diferència de l’any passat, tenim la presència de la lluna, i quina lluna! La súperlluna estarà ben bé en plena línia de visió, i per tant la majoria de meteors no seran visibles. De fet, al moment de màxima activitat, que pot arribar a ser de 100 meteors per hora, és bastant probable que se’n vegin menys d’una quarta part. Hem de desistir? Doncs no!

El màxim es repartirà durant tota la nit, entre les 22:00 d’avui dia 12 i les 10:00 del matí del dia 13, totes les hores expressades en hora local, per tant en teoria estariem en una zona perfecte per a visualitzar aquesta activitat. Ja que la súperlluna ens afectarà la visió, és important evitar-la, deixar-la a l’esquena. Penseu que els meteors poden aparèixer en qualsevol lloc del cel; els més grans i espectaculars però es veuran a uns 90º del radiant, i com que la lluna estarà pel sud-est a primeres hores de la nit, és millor mirar cap el nord-oest.

Perseida des de Castell 11/08/2013 - Platja de Castell, Palamós. Canon EOS 450D a 1600ISO. Canon IS 18-55 @ 18 f/3.5. 30s d'exposició. Retocs amb Adobe Photoshop CS6.
La via làctea, el pas d’un avió i sota, una perseida de l’agost de 2013

Si us animeu a intentar veure les Perseides, teniu una molt bona opció. Us convidem a venir-les a veure amb nosaltres a la Platja de Castell de Palamós, un dels millors racons de la Costa Brava, amb un ampli aparcament (gratuït a partir de les 20:00). De fet hem organitzat un esdeveniment de Facebook, us podeu apuntar! https://www.facebook.com/events/1521578014728950/?fref=ts

Perseida 12/08/2013 - Platja de Castell, Palamós. Canon EOS 400D a 1600ISO. Falcon fisheye 8mm f/4. 30s d'exposició. Retocs amb Adobe Photoshop CS6.
Observació el dia del màxim del 2013. Una petita perseida apareix a la dreta de la imatge. Cap a unes 500 persones es van reunir a la platja de Castell.

Què ens cal per a gaudir de la pluja d’estrelles? Poca cosa! Us recomanem una mica de roba d’abric, a la nit refresca. Menjar i beguda per a fer més fàcil de passar les hores, una tovallola o tumbona per estar més còmodes, paciència i sort! I si us animeu a fer-lis fotos, necessiteu una càmera réflex i trípode, a ser possible també cable disparador. No oblideu llanterna! (Les primeres perseides: com fotografiar-les?)

Perseida 31/07/2014 - Observatori Can Duran, Palamós. Canon EOS 60D a 3200ISO. Canon IS 18-200 @18 f/4. 15s d'exposició. Adobe Photoshop CS6.
La primera Perseida  del 2014!

I si no podeu o no voleu sortir a veure-les, teniu una altra opció, escoltar-les! el portar Spaceweather.com us ofereix la opció d’escoltar els meteors quan impacten contra l’atmosfera. La gràcia és que no molesten els núvols, que potser faran acte de presència aquesta nit. http://spaceweatherradio.com/

Us animeu?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/astroemp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309