Perseides 2015: la crònica

Les previsions per les perseides d’enguany donaven bones i males notícies. Per una banda sense lluna, amb uns dies previs amb molt bona previsió meteorològica, sense vent, ni núvols i menys pluja. D’altra banda, a partir de justament el màxim, núvols i pluja, com ja s’ha pogut veure. A part que el màxim queia sobre les 10 del matí hora d’aquí, és a dir, inobservable.

En ocasions com aquestes, els dies previs són de vital importància. Les perseides és una pluja d’estrelles que típicament és molt extensa en quant a temps, és a dir, es poden veure meteors els dies abans i després, fins i tot setmanes! De fet durant tot el mes d’agost es pot. A més sumeu-hi que coincideix amb altres pluges d’estrelles menors com les alfa-capricòrnides (THZ=5) o les delta-aquàrides (THZ=16). I si afegim la previsió que hi havia de canvi de temps, encara més! De fet, curiosament, els últims 3 anys passa el mateix: els dies previs al màxim són la mar de bons meteorològicament parlant, i el màxim i posteriors canvia a pitjor.

Tornem a les llàgrimes de Sant Llorenç actuals. Vaig optar per intentar veure i fotografiar el que pogués els dies 10, 11 a l’observatori Can Duran i el 12 a la platja de Castell de Palamós, a la ja tradicional trobada a la única platja verge de la Costa Brava. També el 13, a Sant Antoni de Calonge, activitat posposada al dimarts 18 d’agost.

En resum podria dir que tots els dies he vist una activitat constant:

El dia 10, en un parell d’hores vaig poder veure mitja dotzena d’estels fugaços, ràpids i poc brillants, tots menys un perseides, la majoria a la zona del cigne i sud de la via làctia. És justament on apuntava la càmera, i en vaig poder capturar tres!

20150810_perseida1

El dia 11 l’activitat va augmentar, en dues hores una dotzena aproximadament. Dic això perquè a vegades els veus de reüll i no saps si és meteor o t’ho ha semblat. També ràpides, més repartides pel cel, tant cap a la óssa major com per la Via làctia. En quant a fotos, només una va caure, la sort en astronomia és un factor important!

20150811_perseida

Dia 12, en teoria el dia de màxima activitat. Amb un màxim al matí, com més tard millor per observar. El problema és que els núvols feien acte de presència constantment. En arribar a la platja de Castell a les 22:00, el cel estava completament tapat, venien ganes de marxar! Per sort, en astronomia també cal un factor de fe, i es va destapar a estones, en ocasions fins i tot tot el cel estava ben serè! També cal dir que l’ambient va ser una passada, crec sincerament que més de 500 persones van arribar a estar estirades a la sorra gaudint de l’espectacle.

(nota mental de cares al 2016: demanar que obrin el “xiringuito”).

Enguany no vam fer un grup molt concentrat, i la gent es va anar repartint en grupets per tota la platja. Per mostra, una panoràmica només d’arribar:

Els meteors es van fer esperar, faré la crònica hora a hora aprox.:

  • 22:00. Cel bastant tapat, amb clarianes intermitents. Pocs meteors, de fet jo cap, la meva parella alguns 😉
  • 23:00. Les clarianes augmenten, comencem a veure’n de ràpids com els dies anteriors. Comença el vent de mar, portant humitat que gairebé mulla les càmeres. Comptabilitzats 6 (gairebé tots altre cop de la meva parella… enguany no tinc sort!)
  • 00:00. La millor hora. Amb clarianes cada cop més amplies a la primera mitja hora, i només de començar un enorme bòlid creuant el zenit. Va tardar ben bé 2 segons, molt verd intens amb una petita explosió al final. Un dels més espectaculars de tot l’any! El cel va aguantar tota la hora bastant decentment, uns 6 meteors en total. Cap a la segona mitja hora entren núvols.

20150812_perseides_8

  • 01:00. Comencen a guanyar terreny els núvols més freqüentment. Alguns meteors esporàdics, jo no en vaig veure cap en tota la hora :’(
  • 02:00. Donem per acabada l’observació, amb poca gent a la platja, molt vent i humitat intensa. Amb el company Alberto Fernàndez (instagram: https://instagram.com/albertofersie/)ens anem a fer una visita a l’observatori Can Duran que està al costat, i encara vam poder fotografiar una nebulosa M57 en 10 segons… i res més!

La intenció era tornar alguna de les nits posteriors, però ja veieu com està el temps! Mentre redactava aquest article ha marxat la llum dos cops per culpa dels llamps i trons. Sort del chromebook que guarda automàticament ^_^

Si voleu tornar a intentar-ho, us espero dimarts a les 22:00 al passeig de Sant Antoni de Calonge, activitats gratuïta!

Les properes, si no hi ha sorpreses, les leònides el novembre (enguany poca activitat…) o les gemínides del 6 de desembre. Ens haurem d’abrigar!

2 thoughts on “Perseides 2015: la crònica

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/astroemp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309