16 de juliol: eclipsi parcial de lluna

El proper dimarts 16 de juliol tenim un nou eclipsi visible des de l’Empordà, en aquesta ocasió un eclipsi parcial de lluna. A diferència dels anteriors (com el de l’estiu passat) la lluna no quedarà completament oculta, no quedarà tota vermella. Anem a veure els detalls!

Imatge de l’eclipsi parcial de lluna del 16/08/2008. (C) Astroempordà.

Els eclipsis de lluna es produeixen quan la terra queda exactament al mig de la lluna i el sol. El nostre planeta bloqueja la llum que ve del sol i aquesta no arriba a la lluna, produint l’eclipsi. Però com que la terra té atmosfera, part d’aquesta llum (la que correspon a les tonalitats vermelloses) es refracta i va a parar sobre la lluna, donant-li aquesta tonalitat vermellosa.

Respecte les hores, quan es podrà veure? Des de Catalunya l’eclipsi no serà totalment visible, quan aquesta surti ja haurà començat:

  • 20:43 Inici eclipsi penumbral
  • 21:14 Surt la lluna
  • 22:01 Inici eclipsi parcial
  • 23:30 Màxim
  • 00:59 Fi fase parcial
  • 02:17 Fi fase penumbral

Fixeu-vos que la lluna sortirà amb l’eclipsi iniciat, però només en la fase penumbral. Aquesta és a penes visible a simple vista, i més quan el sol s’haurà acabat de pondre. Serà entre les 22 i les 23h que el cel serà més fosc i l’eclipsi serà més visible.

(C) https://www.timeanddate.com/eclipse/in/@6534091
Direcció de la sortida i posta de la lluna i el sol (https://app.photoephemeris.com/) En color blau clar, a la dreta, la direcció per on sortirà la lluna. La línia blava prima indica la direcció de la lluna durant el màxim. Més detalls al link.

I com es veurà? Cal alguna protecció?

Sempre que hi ha un eclipsi ens sorgeixen aquestes preguntes. No patiu, es veurà sempre i quan tingueu un bon horitzó, sense edificis o obstacles. Fixeu-vos que la lluna no estarà a molta altura (no arribarà a un pam per sobre l’horitzó). I en un eclipsi, la lluna brillarà menys, per tant no ens cal cap mena de protecció. A simple vista, prismàtics o un petit telescopi serà suficient!

On el podrem veure? Organitzem alguna observació?

Des de qualsevol lloc on es vegi la lluna es podrà veure l’eclipsi. Astronomia des de l’Empordà observarà l’eclipsi en privat aquesta vegada, des de l’urbanització Torre Vella de Torroella de Montgrí. De totes maneres emetrem tot l’eclipsi en directe a través de la nostra web i de youtube. Estigueu atents a les nostres xarxes socials!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.