Sessió d’observació Vedruna 11/03/08

El dimarts 11 de març un grup d’alumnes de 3r d’ESO de l’Escola Vedruna de Palamós que cursen l’assignatura Astronomia pràctica han posat en pràctica els coneixements adquirits a classe. El lloc d’observació ha estat la platja de Castell, de 21:00 a 23:00h.

Tot i una bona temperatura, molta humitat atmosfèrica ha fet que els objectes de cel profund no hagin estat un bon objectiu. El telescopi usat ha estat un Celestron C8 amb muntura LXD75. Després d’un recordatori de constel·lacions (la Ossa Major, Orió, Leo) hem apuntat a la lluna per a posar en pràctica els càlculs d’augments. Hem probat a 62.5x (ocular Tal 32mm), 100x (ocular Televue 20mm) i a 200x (Vixen LV 10mm). La humitat ha restat molt contrast, però les imatges eren bastant bones.

El pas següent ha estat Saturn, i aquí ens hem recreat. Amb l’ocular Tal 32mm ja es veia un disc considerable, molt bon detall que s’ha conservat a 100x i 200x. Per a fer una bogeria, hem posat una barlow Intes 2.4x aconseguint 480x! Aquí l’enfoc ja ha estat impossible, però la imatge encara conservava certa definició.

Mart no està en perfectes condicions, de fet no s’ha vist cap detall apreciable a 200x.

Hem aprofitat per a alinear la muntura i aprofitant el GOTO hem observat els cúmuls M37, M41 i M46, mentre anàvem a M42 que només s’apreciava en visió lateral.

Una jornada entretinguda, profitosa, llàstima que hem perdut un llapis!

One thought on “Sessió d’observació Vedruna 11/03/08

  1. Molt bona aquesta iniciativa. Ja era hora que algu crees una asignatura sobre astronomia i ciencies afins.

    Espero que la puguis portar a terme durant molts anys.

    Jo ara estic preparant unes xerrades sobre escepticisme y sobre el frau dels ovnis, pero encara ho tinc a mitges.

    Per cert, com van respondre els alumnes a la observacio? Els hi va agradar? Quin tipus de preguntes et feien? Alguna que fos estrambotica?

    Salut francesc!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.