Celestron C14, el cumpliment d’un somni

Quan a l’11 d’agost de 1999 va sorgir la idea de crear l’Agrupació d’Afeccionats a l’Astronomia de Girona, un dels principals objectius era trobar una ubicació pel Celestron C14, un telescopi enorme propietat d’Eduard Sabater. Qui hauria de dir que aquesta ubicació, almenys de forma temporal, seria casa meva.

Amb el Celestron C14
Amb el Celestron C14

L’11 d’agost de 1999 es va poder veure un eclipsi de sol de forma parcial a les nostres terres. Per a poder-lo seguir vam quedar tot un grup a casa de l’Eduard Sabater, propietari d’un gran telescopi, el Celestron C14 de 1986. Durant la jornada va sortir la idea de crear una agrupació astronòmica, i entre l’Edu, en Marc Heras i jo mateix vam crear l’Agrupació d’Afeccionats a l’Astronomia de Girona (AAAGi). Un dels principals objectius era ubicar aquest gran telescopi en una ubicació fixa per poder-li treure el màxim rendiment, ja que estava relegat a un bagul degut a les seves dimensions.

L’objectiu estava en camí  de complir-se quan el 2003 es va firmar el conveni de col·laboració entre la AAAGi, l’Eduard Sabater i l’Ajuntament de Llagostera, segons el qual se cedia el telescopi per a poder-lo ubicar al centre cultural Can Roig que s’havia de construir. Amb el canvi de junta a l’Agrupació el 2010 es va decidir no posar aquest telescopi per motius que no s’han fet públics, amb el que tornava a ser relegat al seus baguls inicials.

Aquí vaig proposar a l’Eduard Sabater si em deixaria el telescopi i va acceptar, per tant des d’aquí mil i una gràcies a l'”Edu” per la seva generositat i bona acceptació de la proposta. Per part meva vaig construir una base amb rodes per a poder moure de forma més còmode (molt necessari!!) els 100kg de pes total, i ara em queda el millor: dedicar-hi hores i hores, sobretot al camp de la fotografia planetària, ideal per aquest tipus de telescopi.

El C14 té un diàmetre de 14 polzades, és a dir 35,5cm de diàmetre i 3910mm de focal, donant una relació f/11. Per entendre’ns, si fos un refractor (un telescopi típic) tindria un tub de 4 metres de llarg. És un sistema òptic Schmidt Cassegrain, ideal per a la observació i fotografia de planetes. Està fabricat el 1986, i amb la muntura que porta seria difícil el treball en cel profund o astrometria, tot i que alguna cosa intentarem! Està molt ben  equipat, amb tota mena d’adaptadors, així que ve preparat per a anar per feina!

Seguirem informant.

Pots trobar més informació del C14 a la web de l’Agrupació Astronòmica de Girona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/astroemp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309