Sessió d’observació Vedruna 13/03/08

Segona sessió d’observació de l’assignatura Astronomia pràctica (3r ESO). En aquesta ocasió, també a la platja de Castell, la jornada ha estat més profitosa. Molt poca humitat, de fet només alguna boira intermitent ha espatllat un cel molt transparent. Algun núvol baix ha començat a fer acte de presència en finalitzar la sessió.

La gran protagonista: la lluna. Encara no està en quart creixent però ens hi vèiem sense dificultat.

Hem aprofitat els primers minuts (mentre anaven arribant els alumnes) per a recordar les constel·lacions que no vam poder veure en la sessió de novembre: Orió, el Gos gran (amb Sirius), el Gos petit (amb Procyon), Lleó, la Ossa Major i fins i tot una mica es podia veure el Toro, tot i que amb la lluna allà mateix no era gens fàcil.

Amb el telescopi, de nou un Celestron C8 (200mm Ø f/10) hem començat la ruta:

  • La lluna: ha estat necessari un filtre, però tant amb l’ocular de 32 (Tal plossl, 62.5x), el de 20 (Televue plossl, 100x) i el de 10mm (Vixen LV, 200x) les imatges han estat molt bones, sobretot en el teminador.
  • Saturn: també amb els mateixos oculars, molt bones imatges, s’aprecien molts detalls a 200x, però per probar, hem posat la barlow de 2x aconseguint 400x i la imatge també ha aguantat de forma espectacular.

Després hem fet una volta per objectes de cel profund amb l’ocular de 32mm:

  • el cúmul obert M38
  • la nebulosa d’orió M42: molt difícil de veure, massa llum
  • la doble (triple) Alcor-Mízar a la Ossa Major
  • la galàxia M51: només visibles els nuclis, alguns alumnes no els han pogut veure
  • galàxia M65: més visible que M51, però sense detalls importants, si que s’ha aconseguit veure la forma.

Finalment hem tornat a Saturn per a probar altres combinacions. Evidentment, les imatges han estat millors ja que el telescopi està aclimatat i la visió acostumada a la foscor. Hem probat l’ocular Criterion de 16mm (125x) i el mateix amb una barlow de 2,4x (300x), ambdues imatges espectaculars! Per finalitzar una bajanada: ocular de 20mm i barlow Powermate 5x: 500x! Doncs tot i que enfocar ha estat gairebé impossible, la imatge resultant ha mostrat molts detalls i ha agradat!

Finalment, la lluna de nou, fent una passejada pel terminador veient cràters i alguna falla de superfície a 200x.

I per acabar, una proposta: fer una acampada? A l’estiu en parlarem!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.