Que venen les perseides!

EDITAT 10/08/16.

Ens veiem demà a Castell? Apunta’t al nostre esdeveniment al facebook!

Sembla com una alarma, i potser sí que hauria de ser així! Les perseides, altrament conegudes com a Llàgrimes de Sant Llorenç arriben a la seva puntual cita estiuenca.

Us en feia cinc cèntims a la darrera entrada Pluges d’estrelles! i després de poca activitat de les Delta Aquàrides, quedaven ganes de veure estels fugaços. Les primeres previsions no eren molt “esperençadores”, però darreres observacions sembla que han canviat la previsió a millor.

Segons ha informat l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia (IAA-CSIC), tot i que les Perseides solen tenir un màxim de 100 meteors per hora en bones condicions d’observació, enguany semebla que el fenomen serà especialment intens, de fins 500 meteors per hora al seu màxim. El 2016 aquesta activitat arribarà al seu màxim visible a Europa durant la nit del 11 al 12 d’agost, però com cada any els dies anteriors i posteriors, ben bé una setmana de marge, se’n podran veure, com va passar ahir mateix!

En una hora d’observació des del centre de Palafrugell (evidentment les condicions de llum no eren idònies) en vam poder veure un parell, i una va ser capturada!

Perseida 12/08/2015

Perseida al costat de Lira. Canon EOS 60D + Mir-1V 37mm f/2.8 tancat a f/5.6. 1600ASA i 4″ d’exposició.

Les casualitats van ser màximes: unes proves, amb la càmera amb poca bateria, i provant un dels objectius russos que he adquirit recentment, el Mir-1V (Мир-1B), mentre feia algunes fotos a Lira, va passar just per allà un meteor… i es va esgotar la bateria! Efectivament, va ser la darrera foto!

Per entendre l’origen d’aquesta pluja d’estrelles i com observar-les us remeto al post de fa just un any Ja tenim aquí les perseides! i també a la galeria de fotografies de meteors Estels fugaços i pluges d’estrelles.

Perseida entre núvols 12/08/2014 - Platja de Castell, Palamós. Canon EOS 60D a 3200ISO. Canon IS 18-200 @18 f/3.5. 10s d'exposició. Adobe Photoshop CS6.

Perseida de 2014 des de Castell. El de blanc, sóc jo, que per cert, no vaig veure el meteor…

Però, aquest 2016 on, quan i com les podrem observar?

ON? Els estels fugaços o meteors són fenòmens molt ràpids i poc brillants en general, pel que la sort és un factor molt important a tenir en compte. Poden aparèixer en qualsevol lloc al cel, per tant el millor sempre és posar-se còmode, estirat per exemple, i observar el cel. Els perseids reben aquest nom per la constel·lació de Perseu, ja que sembla que surtin d’allà. Per tant NO hem de mirar directament a aquesta constel·lació, que ens queda al N – NE, sinó a uns 40-90º, és a dir, a uns dos-tres de pams, per veure els meteors de costat i per tant més llargs.

QUAN? Enguany a més tenim presència de lluna, que farà que els meteors més febles no es vegin. Per tant les millors hores seran quan s’hagi post la lluna creixent, que en el cas de la nit del màxim, la de l’11 al 12 d’agost serà sobre la 1 de la matinada. Però no us rendiu! Els més brillants es poden veure amb lluna i tot!

COM? Sempre en aquests casos busqueu llocs foscos, amb horitzons lliures d’obstacles. Al mig de les Gavarres podria ser un bon lloc, però a la Costa Brava tenim un indret idíl·lic, la platja de Castell de Palamós. Allà és on anirem nosaltres a observar i fer fotos, sobretot les nits del 10 al 13 d’agost. Si ens voleu venir a fer companyia busqueu el cartell d’Astronomia des de l’Empordà al mig de la platja i la llum vermella, segur que ens trobes!

Si a més voleu intentar fotografiar-les recordeu que us cal una càmera amb control d’exposició, objectiu gran angular (quant menys focal millor, per sota de 20 aprox.) trípode i el cable disparador és recomanat. Més detalls.

I per acabar, com sempre, molta sort i veniu abrigats! A la nit refresca!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.