Mapa més exacte de contaminació lumínica

Tots els aficionats a l’astronomia sempre hem estat en lluita continua (una lluita bastant fracasada) contra l’enviament de llum artificial cap al cel. En ocasions, fins i tot hem sentit com ens titllen d’exagerats o fins i tot de maniàtics quan treiem el tema. Frases com “per quatre que aneu a mirar les estrelles…”. Doncs bé, la contaminació lumínica és un fet que ens afecta absolutament a tots, persones i no persones.

Primer de tot no confondre contaminació lumínica amb contaminació lluminosa. El segon ens parla d’algun tipus de contaminació que emet llum (com alguns materials radioactius, per exemple), mentre que el primer, el que tractem, és el malbaratament de la llum i el seu enviament al cel.

I la pregunta és: “I al cel que ilumina?”. És una bona pregunta. Doncs RES. L’aire dispersa aquesta llum que va enlaire i es veu des de totes direccions. I tota aquesta llum té un preu, costa de produir. I la següent pregunta és: “I qui ho paga?”. TOTS, amb els nostres impostos, entre d’altres. Ara ja no fa tanta gràcia. Pensem que una lluminària de tipus globus gasta el 70% de la seva energia enviant la llum al cel.

I tant es nota això? Doncs si, i si no, mireu el mapa que ens ofereixen des de AVEX (http://avex.org.free.fr). Realment el detall és excepcional.

Contaminació lumínica a Espanya
Contaminació lumínica a Espanya

Si voleu més detall cal que aneu al seu web, feu click aquí: http://avex.org.free.fr/cartes-pl/espagne/zoom.html.

Ara, qui diu que és cosa de quatre aficionats?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.