Saturn ja està aquí tota la nit

Saturn, per molts la joia del nostre sistema solar ja està disponible fàcilment. Durant les últimes setmanes ha anat guanyant alçada a les últimes hores de la nit, i a mesura que s’acosta a la seva oposició el dia 4 d’abril anirà guanyant també diàmetre aparent.

Tempesta a Saturn
Tempesta a Saturn

Com a planeta exterior que és, el seu moviment respecte les estrelles de fons no és molt ràpid, i per tant podríem dir que a penes es mourà en les properes setmanes. Per a identificar-lo només cal mirar en direcció est les primeres hores de la nit (la imatge està feta pel 16 de març a les 22:00 hora local) i podrem veure’l brillar al costat de Spica, l’estrella més brillant de la constel·lació de la verge (virgo).

Saturn és assequible per qualsevol tipus de telescopi, fins i tot amb alguns prismàtics és possible apreciar els seus anells. Amb telescopis a partir de 15cm de diàmetre ja podríem descobrir que l’anell està dividit per una franja fosca, la divisió de Cassini.

Ubicació saturn març 2011
Ubicació saturn març 2011

Enguany Saturn és especialment atractiu per 2 motius:

  1. Els últims anys ha mostrat molta activitat a la seva superfície (bé, atmosfera, ja que no té superfície sòlida com el nostra planeta), i enguany ja ha mostrat tempestes que gairebé cobreixen mig planeta.
  2. Els seus anells han estat una temporada de perfil, fet que ha impedit poder-los veure amb tota la seva força. Enguany això ja serà possible.

Així doncs estigueu atents a les sortides d’observació programades, i si a més en tens ganes, no dubtis en sol·licitar-ne una!

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.