Crònica de l’eclipsi

Després de recuperar la son endarrerida toca repassar com va anar l’eclipsi penombral de lluna del passat divendres dia 10, i podria assegurar que va anar la mar de bé! Sembla mentida que una efemèride de les que no sol cridar molt l’atenció pot donar tant de si, intentaré no allargar-me massa, però és que gairebé va passar de tot. 

Per començar, remarcar la quantitat de gent que no sabia quin dia era l’eclipsi, i no perquè no sabés la data, però per alguns era dijous, per alguns divendres, o dissabte, i fins i tot el diumenge al matí em van preguntar si seria aquella nit! Doncs bé, l’eclipsi començava a les 23:35 del dia 10, el màxim a les 1:44 del dia 11 i acabava a les 3:30 aproximadament del 11. És a dir, la nit del 10 a l’11, la nit de divendres a dissabte.

Jo tenia a punt el material, tot i que la previsió era de núvols constants. La fe mou muntanyes diuen, així que tot el material a punt, i la lluna ben visible! Genial! 

Tenia previst retransmetre en directe via youtube, per tant uns 15 minuts abans m’hi poso… doncs va i la càmera no enfoca! Però és que a més no hi havia manera que apuntés al mateix lloc que el telescopi! Quedava massa alt; doncs a buscar una barra d’alumini per a inclinar cap a baix i llestos; i a posar una anella extensora M42 (tinc tres mides, doncs la gran, la tercera era la que anava!) , a les 23:40 comencem a retransmetre!

No va ser com l’anterior eclipsi de lluna en el que vam coincidir més d’un centenar de persones d’arreu del món, però l’ambient no va estar mal. Això sí, necessito fibra òptica ja 🙁 . 

Donat que l’eclipsi durava 4 hores, vaig decidir fer una foto cada 12 minuts per tenir-ne 20. Només una poc després del màxim no va ser possible fer-la pels núvols. Totes les imatges estan fetes amb el telescopi Skywatcher ED80 f/7.5 i la Canon EOS 60D a 100ISO i la majoria a 1/1000, algunes a 1/500, amb un lleuger processat amb Photoshop CS6 (Unsharp Mask 5.6px 80% i 80px 24%, saturació 2×100% i contrast +20%). En paral·lel l’objectiu rus vintage Tair11 135mm f/2.8 amb la càmera ASI 120MC.

 

Com a curiositat, els divendres a la nit no fan res de bo per la tv 😛 (no s’accepta la teoria dels aliens ancestrals com a passatemps cultural!). 

Cap a les 3:30 ja s’havia acabat l’eclipsi, però feia uns 10-15 minuts que no s’apreciava res de res. Tanco la connexió, envio algunes fotos i a dormir! Ja estic esperant el proper!

I preparant les activitats per l’estiu 🙂

Eclipsi Penombral, durant el màxim, 1:34h
Eclipsi Penombral, durant el màxim, 1:34h

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.