Leònides 2011

Cada any hi ha moltes pluges d’estrelles, algunes són conegudes i periòdiques, com les perseides a l’agost, d’altres tenen pics generosos d’activitat, com les gemínides al desembre o les recents dracònides.

Les leònides són una de les habituals, tot i que des del boom d’activitat del 1999 han anat disminuint progressivament. Enguany l’activitat és escassa, gairebé imperceptible.

Les leònides estan causades pel rastre del cometa 55P/Tempel-Tuttle, que deixa tot un seguit de partícules que en xocar contra l’atmosfera de la terra a alta velocitat es tornen incandescents i brillen, emetent l’habitual estel fugaç. Enguany la terra no passa per cap rastre recent ni de ple, pel que l’activitat és realment baixa. És una pluja visible entre els dies 6 i 30 de novembre, centrat en torn dels dies 16-18. Per aquest any s’havien calculat diversos màxims (dades expressades en hora local a Catalunya):

  • dia 16 a les 23:36h, THZ prevista (activitat màxima) ∼ 200, molt petits, no visibles a simple vista.
  • dia 17 a les 22:00, THZ ∼ 25–30.
  • dia 18 a les 23:40, THZ ∼ 30.
Per tant, com podeu veure enguany no serà un espectacle  a destacar, a veure si per les gemínides al voltant del 14 de desembre i una THZ calculada de 120 ens dóna més alegries!
Dades extretes de la web de International Meteor Organization (IMO): http://www.imo.net/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.