Pluja d’estrelles per aquest cap de setmana: les lírides

No totes les pluges d’estrelles són igual de famoses ni actives. A part de les conegudes Perseides de l’agost, Leònides del novembre i Gemínides del desembre, puntualment por haver-hi pics d’activitat, com les Dracònides del passat octubre de 2011, o les Lírides, previstes per aquest cap de setmana.

Cada any a finals d’abril, la Terra passa a través de la cua de pols del cometa Thatcher (C/1861 G1), i la trobada provoca aquesta pluja de meteors – les Lírides. Aquest any el pic d’activitat serà la nit de dissabte 21 d’abril al diumenge 22. De fet el màxim està previst sobre les 7:30 hora local, pel que les últimes hores de la nit seran les millors. Els astrònoms esperen de 10 a 20 meteors per hora, tot i que hi pot haver esclats de fins a 100 meteors per hora són possibles.

Les Lírides semblen fluir des de la brillant estrella Vega en la constel·lació de Lira:

Radiant lírides
 

Les partícules de pols del cometa, la majoria no més grans que grans de sorra, impacten contra l’atmosfera de la Terra a  49 km/s i es desintegren com ratlles de llum.

Les Lírides són en general tan brillants com les estrelles de l’Óssa Major, és a dir, de brillantor mitjana. Però alguns són més intensos, fins i tot més brillant que Venus. Aquests bòlids poden crear ombres d’una fracció de segon i deixen rere seu rastres fumejants que persisteixen durant uns minuts.

Tot i que sol ser una pluja amb pics d’activitat de 5 a 20 meteors per hora, els observadors van poder comptabilitzar el 1982 fins a 90 Lírides per hora.

Consells per a l’observació: utilitza roba d’abric. Porteu una cadira reclinable, o una manta gruixuda sobre una superfície plana de la terra. Estireu-vos i mireu cap amunt una mica cap a l’est. Els meteors poden aparèixer en qualsevol part del cel, encara que els seus rastres tendiran a apuntar cap al radiant, és a dir, cap a Vega.

Teniu més informació al portal Spaceweather i a la web del IMO International Meteor Organitzation.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.