Pluja d’estrelles per aquest cap de setmana: les lírides

No totes les pluges d’estrelles són igual de famoses ni actives. A part de les conegudes Perseides de l’agost, Leònides del novembre i Gemínides del desembre, puntualment por haver-hi pics d’activitat, com les Dracònides del passat octubre de 2011, o les Lírides, previstes per aquest cap de setmana.

Cada any a finals d’abril, la Terra passa a través de la cua de pols del cometa Thatcher (C/1861 G1), i la trobada provoca aquesta pluja de meteors – les Lírides. Aquest any el pic d’activitat serà la nit de dissabte 21 d’abril al diumenge 22. De fet el màxim està previst sobre les 7:30 hora local, pel que les últimes hores de la nit seran les millors. Els astrònoms esperen de 10 a 20 meteors per hora, tot i que hi pot haver esclats de fins a 100 meteors per hora són possibles.

Les Lírides semblen fluir des de la brillant estrella Vega en la constel·lació de Lira:

Radiant lírides
 

Les partícules de pols del cometa, la majoria no més grans que grans de sorra, impacten contra l’atmosfera de la Terra a  49 km/s i es desintegren com ratlles de llum.

Les Lírides són en general tan brillants com les estrelles de l’Óssa Major, és a dir, de brillantor mitjana. Però alguns són més intensos, fins i tot més brillant que Venus. Aquests bòlids poden crear ombres d’una fracció de segon i deixen rere seu rastres fumejants que persisteixen durant uns minuts.

Tot i que sol ser una pluja amb pics d’activitat de 5 a 20 meteors per hora, els observadors van poder comptabilitzar el 1982 fins a 90 Lírides per hora.

Consells per a l’observació: utilitza roba d’abric. Porteu una cadira reclinable, o una manta gruixuda sobre una superfície plana de la terra. Estireu-vos i mireu cap amunt una mica cap a l’est. Els meteors poden aparèixer en qualsevol part del cel, encara que els seus rastres tendiran a apuntar cap al radiant, és a dir, cap a Vega.

Teniu més informació al portal Spaceweather i a la web del IMO International Meteor Organitzation.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.