25 d’abril: eclipsi parcial de lluna

El proper dijous 25 d’abril podrem gaudir d’un nou eclipsi de lluna, en aquets cas parcial. Serà el primer eclipsi d’aquest 2013 visible des de l’Empordà (el 18 d’octubre tindrem un altre de lluna penumbral i el 3 de novembre un parcial de sol).

En aquest eclipsi, l’ombra de la terra taparà molt poc la superfície llunar, només un 1% del seu diàmetre, pel que la lluna no quedarà vermella, sino enfosquida per la seva part superior esquerra. De fet la lluna creuarà tota la penombra i a penes tocarà l’ombra, pel que és més un eclipsi penumbral que parcial. De totes maneres, serà interessant veure si podem captar quina és la part enfosquida!

20130425_elluna_mapa

Aquí us deixo una taula amb els moments més interessants de l’eclipsi amb hora local:

 • Inici de la penombra P1 – 20:01 h
 • Inici parcialitat U1 – 21:51
 • Màxim de l’eclipsi – 22:07
 • Fi parcialitat U4 – 22:23
 • Fi penombra P4 – 00:13

A això hem de sumar que la lluna no sortirà fins les 20:37, pel que no veurem l’inici de la fase penumbral. També per aquesta raó, cal buscar un lloc amb un bon horitzó est per a seguir tot l’eclipsi, per exemple que es vegi sortir la lluna pel mar. Al màxim, la lluna només estarà a 13º sobre l’horitzó.

Us recomano utilitzar el programa The Photographer’s Ephemeris (TPE) disponible gratuïtament per a PC i MAC (també per iphone i Android, però de pagament). Amb aquest programa podreu saber des d’on es veurà sortir la lluna en qualsevol moment. Consultant aquest software, us llisto una sèrie de llocs on podeu anar de fàcil accés:

 • Golf de Roses, des d’Empuriabrava fins a Sant Martí
 • Platja de Pals, com més al nord millor (de de Sa Riera no es veurà)
 • Platja de Tamariu (molt cap a la dreta de la platja mirant cap al mar)
 • Cala Pedrosa
 • Far de Sant Sebastià
 • Camí de ronda entre Llafranc i Calella
 • Calella (port Pelegrí)
 • Platja de la Fosca (com més a l’esquerre millor)
 • Port Marina, el Pedró
 • Platja de Sant Antoni de Calonge (de la riera cap al sud, cap a la dreta)
 • Platja d’Aro (tot el passeig)

Si teniu brúixola, cal buscar llocs on es vegi la longitud 109º (E – SE) lliure d’obstacles. Des d’Astronomia des de l’Empordà seguirem l’eclipsi des del Far de Sant Sebastià, i molt possiblement des de la platja de la fosca de Palamós (es confirmarà el proper divendres 12 d’abril).

EDITAT Finalment el punt d’observació serà el passeig de les Pites a Palamós, just al costat del Pedró a partir de les 20:30h. Us hi esperem!

Eclipsi penombral de lluna del 2002. (C) F. Espenak, www.MrEclipse.com
Eclipsi penombral de lluna del 2002. (C) F. Espenak, www.MrEclipse.com

Per a veure un eclipsi de lluna no necessiteu cap mena de protecció. A simple vista ja hauríeu de notar l’enfosquiment de la vora i us ajudarà molt uns prismàtics. Si feu servir telescopi per a observar-lo no cal fer servir molts augments, al contrari.

Si voleu fotografiar-lo necessitareu un teleobjectiu d’almenys 200-300mm, millor un telescopi de 600-800mm i temps d’exposició curts (insisteixo que s’enfosquirà molt poc), de l’ordre de 1/50 (dependrà de la càmera, de la sensibilitat ISO… feu prves!)

Us animeu a venir?

Més informació els propers dies

2 thoughts on “25 d’abril: eclipsi parcial de lluna

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.