Guia pràctica per a observar (i gaudir) estels fugaços

Avui és el dia de les perseides! Com ja us he anat comentant aquesta nit de l’11 al 12 d’agost està previst el màxim de les llàgrimes de Sant Llorenç, i tant a través de whatssapp com de facebook he rebut diverses preguntes interessants que m’han fet reflexionar. Per tant faig un breu resum de què hem de tenir en compte per a seguir una pluja d’estrelles en les millors condicions:

  1. puntualitat (o no)
  2. cel fosc i clar
  3. comoditat
  4. ben abrigats i equipats
  5. a ull nu
  6. paciència
Perseida del 10 d'agost de 2015 des de Castell
Perseida del 10 d’agost de 2015 des de Castell
  1. puntualitat

És habitual veure a la premsa o en algunes web que una pluja d’estrelles és un dia concret i una hora concreta. Això és veritat en part. Una pluja d’estrelles no és un fenomen exageradament concentrat. El nostre planeta passa per una zona de l’espai amb restes de cometes i aquestes restes estan escampades. Per tant, tot i que el màxim previst és la nit de l’11 al 12 sobre les 2, ben bé una setmana abans i després també se’n veuran. Fixeu-vos al gràfic de l’IMO i veureu el seguiment en temps real dels meteors que es veuen (curiositat, porto 4 anys que veig més perseides els dies abans que no pas al màxim previst):

Activitat observada de les perseides 2016. International Meteor Organitzation imo.net
Activitat observada de les perseides 2016. International Meteor Organitzation imo.net

2. cel fosc i clar

De meteors (o estels fugaços) n’hi ha de molt brillants i d’altres que a penes es veuen. Quan diem que al màxim hi ha una activitat de 100 o 200 THZ (tassa horària zenital, o meteors per hora) ens referim en perfectes condicions, tant pel brillants com per febles. Per tant hem de buscar llocs on els més febles també es vegin. Espereu a que la lluna es pongui i busqueu llocs foscos, sense llum artificial, i evidentment oblideu-vos de mirar la pantalla del mòbil cada minut! Tingues en compte que els nostres ulls arriben al màxim de sensibilitat als 30 minuts d’estar a les fosques. Si el lloc és fosc (i evidentment lliure d’obstacles com edificis, arbres o muntanyes) i els teus ulls estan habituats a la foscor, en veuràs molts més.

Si pretens fer fotos et recomano que busquis sistemes per no estar pendent de la càmera, l’estona que la miris perdràs sensibilitat i no estaràs atent al cel, per tant te’n perdràs! Si optes per fer fotos et recomano l’article Les primeres perseides: com fotografiar-les?

3. comoditat

Estaràs hores mirant el cel, posa’t còmode!! Si estàs a la platja una bona opció és una tovallola i un coixí; si estàs a la terrassa una tumbona és ideal (jo ahir mateix estava a la gandula de casa amb una manta i RAC1 de fons, i en una hora en vaig veure un parell!). Oblida’t de les cadires, o estar de peu si no vols agafar mal a les cervicals! En alguna ocasió jo m’he arribat a estirar a terra durant hores.

Perseides a Castell 2015. Ben estirats, ben abrigats i bon ambient! (més de 500 persones...)
Perseides a Castell 2015. Ben estirats, ben abrigats i bon ambient! (més de 500 persones…)

4. ben abrigats i equipats

Abrigats? Però si és estiu!

Doncs sí, cal anar preparats i abrigats. Estem quiets molta estona, i el cos es refreda. La sensació de fred augmenta, i a la nit una mica de vent pot ser molest, sobretot si estàs a la costa. Una dessuadora de més o uns pantalons llargs no et faran nosa; una manta potser ara no cal, però una tovallola gran de platja també et farà servei.

Pensa que sempre és millor portar una peça de més que no pas una peça de menys!

A part una mica de menjar, beguda preferiblement calenta, una ràdio (si vas sol) o llanterna són elements altament recomanables si no imprescindibles per a observar meteors una llarga estona.

Observant i fotografiant perseides 12/08/2014 - Platja de Castell, Palamós.

 

5. a ull nu

“Portareu telescopi?”

Aquesta pregunta me la han feta avui mateix. Pensa que un meteor pot aparèixer en qualsevol zona del cel, per tant cal un major camp visual possible. Descartem per tant prismàtics o telescopis, ulls ben oberts i anar canviant la zona d’observació, ara cap al nord, ara cap al sud…

Pensa que les perseides reben aquest nom perquè sembla que surtin de la constel·lació de Perseu, situada a primeres hores de la nit al NE. Per tant la millor zona del cel (no la única!) és a uns 40-90º de distància d’aquesta constel·lació, d’aquest punt anomenat radiant.

(c) Space.com
(c) Space.com

Molt sovint m’agrada fer competicions de visualització de meteors. Uns miren cap un cantó, els altres cap a l’altre, a veure qui en veu més! Un comptador a la butxaca (com el de l’anunci de AXE o dels porters de discoteca) també ajuda a tenir un control.

6. paciència

Aquest és el gran secret! Poden aparèixer en qualsevol lloc, en qualsevol moment, a qualsevol hora. A més es poden mesclar amb altres pluges d’estrelles com les alfa capricòrnides o les delta aquàrides, encara actives aquests dies. El millor que pots fer és agafar-t’ho en calma, no obsessionar-te per les fotografies, anar ben acompanyat i fer petar la xerrada mentre gaudeixes simplement d’un cel estrellat, d’experiències personals o d’un bon té còmodament estirat a la gandula.

Visita la galeria de fotografies de meteors.

Així doncs, t’animes? Estarem avui dia 11, demà dia 12 i possiblement el 13 i 14 a la platja de Castell de Palamós, a partir de les 22:00 aproximadament. Si hi vas, busca la llum vermella ;-).

Observació de les perseides a Castell (Facebook)

Sort i paciència!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.