Observacions astronòmiques al Vedruna de Palamós

Una de les activitats astronòmiques que més m’agrada fer són les observacions públiques amb estudiants.

En alguns casos (no en tots, siguem realistes) mostren molt interès i queden realment sorpresos quan allò que han vist a classe o als llibres en forma de punts, ratlles i dibuixos, ho poden veure amb els seus propis ulls només saben cap a quina direcció mirar.

859001_4481646835488_407365870_o

Amb els alumnes de 3r d’ESO de l’Escola Vedruna de Palamós realitzem 3 sortides d’observació, cada una corresponent a cada trimestre, i sempre que la meteorologia ho permeti!

Durant el primer trimestre vam descobrir les constel·lacions d’estiu i vam aprendre a fer servir un planisferi, eina que utilitzem durant tot el curs.

Al segon trimestre, durant l’observació vam comprovar com havien canviat de posició les estrelles, vam posar en pràctica les mesures de coordenades i per fi vam utilitzar un telescopi, l’Skywatcher 80ED, que ens va permetre observar la lluna (no només els alumnes, els pares també es van apuntar!)

Observació Escola Vedruna Palamós 23/10/2012 - Platja de Castell, Palamós. Canon IS 18-200 @18 f/5.6. Canon EOS 400D. 30s d'exposició. Photoshop CS4 i Topazz deNoise 5.

Les properes setmanes farem l’observació corresponent al tercer trimestre. En aquesta ocasió tornarem a comprovar que les estrelles i constel·lacions de l’estiu tornen a aparèixer, i utilitzarem un telescopi de majors dimensions, un Celestron C8, dirigit a observar la lluna i júpiter (i si ens dona temps, saturn). Per afegir una cirereta al pastís, també observarem l’eclipsi parcial de lluna del proper dia 25 d’abril des de Palamós, al passeig de les Pites, al costat del restaurat convent dels Agustins, on hi ha una bona orientació per a poder veure sortir la lluna.

Aquesta darrera activitat serà oberta al públic, qualsevol que vulgui pot venir a observar l’eclipsi amb nosaltres de forma totalment lliure i gratuïta, a partir de les 20:30h (la lluna surt a les 20:37h, i l’eclipsi durarà fins les 00:13, tot i que la part més interessant serà al voltant de les 22:00, el màxim de l’eclipsi).

Ara només falta que la meteorologia ens acompanyi!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.