Les perseides ja són aquí!!

El títol del post no podia ser més clar, i és que estem en plena activitat de les perseides, les llàgrimes de Sant Llorenç. Justament ahir anunciava l’IMO (International Meteor Organization http://www.imo.net/) un augment d’activitat amb uns 30 meteors a la hora, i com no podia ser d’altra manera, al vespre, cap a la platja de Castell a veure si en veiem algun… i tant si en vam veure!

Vam arribar sobre les 22:30, i cal dir-ho, la platja estava plena! Com que era fosc no va ser possible comptar quanta gent hi havia, però passaven del centenar de sobres, repartits per tota la sorra, alguns ens esperaven i d’altres havien llegit a la premsa que ahir era el màxim; alguns en bicicleta, d’altres sopant amb taules i cadires, i alguns que enfocaven a tothom a la cara! 🙁

Perseida des de Castell 11/08/2013 - Platja de Castell, Palamós. Canon EOS 450D a 1600ISO. Canon IS 18-55 @ 18 f/3.5. 30s d'exposició. Retocs amb Adobe Photoshop CS6.
La via làctea, el pas d’un avió i sota, una perseida

Va ser arribar, muntar una de les dues càmeres i començar a caure estels fugaços, sabut pels crits de la gent. Solien ser meteors ràpids, molt febles, però visibles. Com que poden aparèixer per qualsevol zona del cel, vaig optar per apuntar una de les càmeres a sagitari, sobre el mar, i l’altra cap el triangle d’estiu, per l’enorme quantitat d’estrelles que hi ha en aquella zona. Cal dir que no estava gaire atent a si capturava els meteors, però avui en calma puc dir que en fotos n’han aparegut 11, però en una de les fotos (i la he de comprovar bé) n’han aparegut 12 de cop!!

Un munt de perseids! 11/08/2013 - Platja de Castell, Palamós. Canon EOS 60D a 3200ISO. Canon IS 18-200 @ 18 f/5. 30s d'exposició. Retocs amb Adobe Photoshop CS6.

Un munt de perseids! - negatiu - 11/08/2013 - Platja de Castell, Palamós. Canon EOS 60D a 3200ISO. Canon IS 18-200 @ 18 f/5. 30s d'exposició. Retocs amb Adobe Photoshop CS6. Imatge en negatiu per apreciar millor els meteors
La mateixa imatge en negatiu on podeu veure l’enorme quantitat d’estels fugaços capturats

En una hora i mitja en vam comptar uns 30, sota un cel realment clar només aclarit pels nombrosos punts de llum dels presents.

Avui la previsió de temps no és tant bona, i hi pot haver presència de núvols, però l’activitat està augmentant per moments, al moment d’aquesta publicació se n’estan registrant uns 70 per hora i pujant.

Per tota la geografia catalana s’estan organitzant multitud d’activitats per a poder veure aquests perseids. Nosaltres de nou estarem a la platja de Castell, on us convidem a venir per a descobrir les constel·lacions i saber el perquè d’aquesta pluja d’estrelles.

Des de l’Ateneu de Palamós també s’organitza una bicicletada amb destí Castell, en teniu tota la informació aquí: https://www.facebook.com/events/221721331310322/.

Si us decidiu a venir tingueu en compte el següent:

  • portar roba d’abric, farà fred ja que estarem quiets, hi haurà humitat i una mica de vent. Ahir amb texans i sudadera feia just!
  • porteu llum, una llanterna o un frontal, però sempre il·luminant a terra, mai a les cares ni en vertical. Us recomano llums grogues o millor vermelles, les blanques enlluernen i atrauen els insectes
  • portar repel·lent d’insectes, estarem en un paratge d’interès natural ple de fauna
  • si voleu intentar fer fotografies us cal una càmera reflex, trípode i cable disparador, i un objectiu amb una focal el mínim possible (per sota de 20mm serà ideal). Si no saps com fer-ne, ja te n’ensenyarem!

Per cert, el màxim serà entre les 23:00 i la 01:00, i com que els meteors sembla que surtin de perseu, que està al nord, estigueu atents a tota la part del cel est – sobre els nostres caps – oest, serà on es veuran els més grans!

Fins la nit, sort!

2 thoughts on “Les perseides ja són aquí!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/astroemp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309