El cometa ISON ja s’apropa al sol

El cometa C/2012 S1 ISON està ben a punt d’arribar al sol. El pas previst pel periheli és el proper 28 de novembre, i el cometa ens té reservades sorpreses interessants.

El passat 16 de novembre el cometa va experimentar un augment sobtat de brillantor, que feia pensar que ja s’estaria fragmentant el nucli. Però a mesura que s’ha acostat al sol ha anat aguantant, mostrant-se ja a simple vista durant la última setmana (llàstima que hem tingut núvols!!). Penseu a més que a mesura que ha anat avançant els dies, es mostrava més baix a l’horitzó i més a prop del sol, fent cada dia més difícil la seva observació.

El passat divendres vaig poder fer-li una fotografia, molt tènue just al costat de mercuri. De fet no ha estat fins que he processat la foto i la he comparada amb el programa Stellarium que he confirmat que el puntet allargat al costat de mercuri era l’ISON. A més a la mateixa imatge hauria d’aparèixer el cometa Encke, de brillantor similar.

Cometa C/2012 S1 ISON 25/11/2013 - Far de Sant Sebastià, Palafrugell. Canon IS 18-200 @50 f/5.6. Canon EOS 40D 3200ISO. 1.6s. Adobe Photoshop CS6

Avui a primera hora he intentat observar-lo, però ja està massa baix. Últimes observacions han detectat una disminució de la brillantor, sembla que en les últimes 24 hores ha guanyat 3 magnituds (és a dir, brilla menys). No s’ha destruït encara, però podria passar en qualsevol moment. Podria ser fins i tot que el cometa no passi de llarg, sinó que impacti contra la superfície del sol. Des de terra ja no es pot observar, caldrà esperar les observacions per satèl·lit, com les del SOHO.

Estigueu atents!

Més fotografies del cometa ISON: http://spaceweathergallery.com/ison_gallery.html

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.