Ja està aquí el cometa Panstarrs!

La xarxa en va plena, el cometa C/2011L4 Panstarrs ja és gairebé visible pels observadors de l’hemisferi nord. Aquest cometa passarà pel periheli el dia 10 de març (el seu màxim acostament al sol, només 0,3 UA, 50 milions de km aprox.).

Fins ara només els habitants de l’hemisferi sud el podien observar, juntament amb el cometa C/2012 F6 Lemmon. A partir del pas pel periheli, el Panstarrs ja serà visible pels habitants de l’hemisferi nord, com nosaltres! Es veurà prop del sol poc després de la posta, just darrera de l’astre rei, a l’oest. Cada dia s’anirà separant paulativament del sol, cosa que el farà més fàcilment visible, però també cada dia anirà perdent brillantor.

Cometes Panstarrs i Lemmon, visibles a l’hemisferi sud. A partir de la setmana que ve, almenys el Panstarrs serà visible per a nosaltres.

Quan aparegui pel nostre cel tindrà una magnitud 1, realment molt brillant. A mesura que es vagi separant del sol arribarà fàcilment a magnitud 2 els dies 12-16, similar a l’estrella polar. El millor dia però serà el 12, ja que coincidirà al cel amb la jove lluna creixent (mireu la imatge al final d’aquest article).

Degut el seu diàmetre aparent i brillantor, no calen grans equips per a veure’l ni per a fotografiar-lo. A simple vista ja l’hauriem de poder observar, i amb un trípode i pocs segons amb una càmera réflex qualsevol també hauria de poder ser immortalitzat (la imatge superior ha estat feta amb una Canon EOS 7D i 5 segons d’exposicio a 1600 ISO).

El que si haurem de tenir en compte que com que el cometa es veurà poc després de la posta de sol, ens cal un horitzó oest net i clar, per exemple, un bon lloc seria el mirador just sota el Far de Sant Sebastià, a Llafranc (Palafrugell), però mentre l’horitzó a la posta de sol sigui pla (i nosaltres estiguem en un lloc alt) ja hauria de ser suficient.

Sort en l’observació!!

On hem de mirar per a veure el Panstarrs?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.