Ja arriben les Gemínides

Durant la meitat del mes de desembre, tornen les Gemínides, una de les pluges d’estrelles més importants de l’any, i que en últimes visites està esdevenint especialment intensa, arribant a més de 100 meteors per hora.

La Terra ja està entrant al rastre del cometa 3200 Phaethon, origen de la pluja anual de meteors de les Gemínides. Es preveu que el màxim sigui la nit del 13 a 14 amb un màxim de 120 meteors per hora concentrat entre les 14:00h del dia 13 a les 11:00 del dia 14 (hores locals). Com que el màxim no està molt concentrat, teniu tota la nit per a poder contemplar-les. En aquest cas, el problema en torna a ser la lluna, plena el dia 17, pel que els meteors més febles no seran visibles.

Gemínida 14/12/2012 00:14 - Observatori Can Duran, Palamós. Canon EOS 60D. Canon IS 18-200 @18 f/3.5. 20 segons. Photoshop CS6 + Topazz deNoise. Publicada a el blog El temps amb noms i cognoms de TV3: http://blogs.ccrtvi.com/eltemps.php?itemid=48609
Gemínida del 2012

La distribució de massa dels meteoroides suggereix que hi haurà molts meteors febles, i per tant visualment n’hauriem de poder veure pocs. Per si de cas, i evitant el fred, podem escoltar els meteors, sigui de dia o de nit, hi hagi lluna o no. Un exemple el podeu trobar a on Space Weather Radio o també al NASA’s live web chat sobre les Gemínides el divendres 13 a partir de les 17:00.

Però si us decidiu a gaudir de l’espectacle in situ recordeu d’agafar roba d’abric, quanta més millor. Qui avisa no és traïdor!

IMG_20131208_230059

One thought on “Ja arriben les Gemínides

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.