El sol al periheli

El sol no es troba sempre a la mateixa distància de nosaltres. Tot i que agafem de terme mig 150 milions de quilòmetres (150.000.000 km), la òrbita de la terra fa que a vegades estigui una mica més lluny o una mica més a prop.

Quan el sol es troba més allunyat de nosaltres, diem que el sol es troba al afeli, i suposa que està a uns 152 milions de km mentre que quan es troba més a prop diem que està al periheli i es troba a uns 147 milions de km.

Ahir dia 4 de gener es va produir el periheli, el punt més proper, i per tant el sol es veu aquests dies una mica més gran. Aquesta foto és d’avui dia 5, i podem dir que està a la mateixa distància, i a més mostra una taca enorme, anomenada AR1944.

L’equip utilitzat ha estat el telescopi Skywatcher 80ED f/6.6 amb filtre solar Baader  i la càmera Canon EOS 60D, amb un total de 20 exposicions 1/400s, promitjades amb Registax 5.1 i retocat amb Photoshop CS6.

El sol al periheli 05/01/2014 - Palamós. Sky watcher 80ED. Filtre Baader. Canon EOS 60D 100ISO. 20 x 1/400s. Registax 5.1 i Photoshop CS6. El sol es troba al periheli, el punt més proper, a 147.104.781km de distància. La gran taca que apareix és AR1944

Aquesta enorme taca AR 19444 pot ser fins i tot visible a simple vista i pot oferir explosions de material de la fotosfera del sol en qualsevol moment, caldrà estar atents. Tranquils, aquestes tempestes solars només afecten aparells electrònics en òrbita durant segons o pocs minuts, i els sistemes de vigilància estan atents en tot moment. A més, si es produeix una explosió, aquest material tarda entre 3-4 dies en arribar, pel que hi ha temps d’orientar els satèl·lits en altres direccions. El que si veuríem seria les famoses aurores, si estiguéssim en latituds més altes és clar, una llàstima no poder veure-les des d’aquí!

6 thoughts on “El sol al periheli

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.