Supernova a M99

Si fa dues setmanes sortia la notícia d’una supernova a la galàxia veïna M82, ara en fa justament una de la presència d’una altra supernova, aquesta vegada a la galàxia de la constel·lació de Coma Berenices M99.

Aquesta nova explosió s’ha anomenat 2014L, i a diferència de la de M82 (Supernova a la galàxia M82), aquesta és de tipus Ic. Una supernova de tipus Ic es produeix quan una estrella molt massiva (a partir de 10 vegades la massa del nostre sol) arriba a la fi de la seva vida, consumint tot el combustible possible i creant un nucli de ferro. En aquest moment es torna inestable (la fusió del ferro no produeix energia, sinó que n consumeix) i explota, arribant a brillat com tota una galàxia sencera. A més aquest tipus “c” ha perdut tot el seu hidrogen i part de l’heli inicial per culpa d’alguna companya, una altra estrella propera qie li ha “robat” aquests gasos lleugers.

Supernova 2014L a M99 02/02/2014 - Observatori Can Duran, Palamós. Takahashi FSQ + Filtre IDAS LPS. Muntura EQ6 Pro. Autoguiat amb refractor Lunatico EZG 60 + barlow Meade 2x amb Orion Starshoot II. Càmera QHY8L. 33 x 300 " = 2:45h. Maxim DL 5 Pro (guiat), EZcap (captura), DeepSkyStacker (apilat), Pleiades Pixinsight STD (processat).

Aquesta supernova va ser detectada a finals de gener però no m’ha estat possible fotografiar-la fins a el dia 2 de febrer per la meteorologia. Aquesta efemèride a més a més ha coincidit amb tres detalls interessants:

  • La nova supernova, que es localitza pròxima al nucli de la galàxia M 99, és denominada SN 2014L. M 99 és una galàxia prolífera en supernoves ja que s’han pogut contemplar en els últims anys les següents: 1967H, 1972Q i 1986I​​.
  • Ha coïncidit que es poden arribar a veure 3 supernoves al cel, la de M99, la de M82 (encara visible) i la de NGC3448, una galàxia de magnitud 14 a la Óssa major, menys visible que les altres dues.
  • Ha estat l’estrena de la càmera QHY8L, aquest cop ben fet, acumulant gairebé 3 hores d’exposició. La supernova de M82 va servir per a fer les primeres proves, sense calibracions i amb avaries informàtiques pel mig…

M99 en gran camp 02/02/2014 - Observatori Can Duran, Palamós. Takahashi FSQ + Filtre IDAS LPS. Muntura EQ6 Pro. Autoguiat amb refractor Lunatico EZG 60 + barlow Meade 2x amb Orion Starshoot II. Càmera QHY8L. 33 x 300 " = 2:45h. Maxim DL 5 Pro (guiat), EZcap (captura), DeepSkyStacker (apilat), Pleiades Pixinsight STD (processat).

En aquesta imatge he acumulat 33 imatges de 5 minuts arribant a 2:45h, calibrat amb darks, flats i bias. La imatge està centrada M99, però al camp també apareixen un munt de galàxies, doncs es troba en ple cúmul de galàxies de Virgo.

20140202_m099_sn_n

I no les he posat totes!!

2 thoughts on “Supernova a M99

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.