Súperlluna d’estiu

Ja tenim aquí la súperlluna! I és que no hi ha res millor que una efemèride astronòmica caigui en ple estiu, sempre és més agradable de gaudir-ne.

Ahir va ser el dia, lluna plena i a sobre aquesta estava al perigeu. La lluna està  a una distància mitjana de 384.000 km de la terra, com unes 30 vegades el diàmetre terrestre (imaginem una terra de 30 cm, doncs la lluna estaria a uns 9 metres). Aquesta distància però varia, ja que les òrbites no són circumferències perfectes, sinó el·lipses. Quan la lluna està més lluny està situada a uns 406.000km, i es diu que està a l’apogeu, i té un diàmetre d’una mica menys de mig grau, o 30 minuts d’arc (30′). Quan està més a prop ronda una distància de 356.000km i es diu que està al perigeu, i supera els 33′ de diàmetre.  Com a referència, un grau seria l’amplada d’un dit de la mà amb el braç estirat.

Lluna al perigeu sobre Palamós 10/08/2014 - Palamós. Canon IS 18-200 @ 18. Canon EOS 60D 100ASA. 5s. Adobe Photoshop CS6.
La súperlluna sobre Palamós. 
Canon EOS 60D a 100ISO
Canon IS 18-200 @18 f/3.5, 5 segons d’exposició

La lluna tarda 27,3 dies en donar una volta completa sobre sí mateixa, però com que la terra es mou al voltant del sol durant aquests dies la lluna no està en la mateixa fase. Perquè això es produeixi cal que passi una mica més de temps, i per tant entre dues fases de lluna iguals cal que passin 29,5 dies. Aquesta diferència també fa que no sempre coincideixi la fase de la lluna amb la mateixa distància, i per això a vegades la veiem més gran i a vegades més petita.

El mes de gener va coincidir que la lluna estava a l’apogeu el dia de lluna plena, i li vaig fer unes fotos. Hi havia una mica de boira, però va ser suficient! Com que ahir li vaig fer una altra foto exactament amb el mateix equip (telescopi Skywatcher 80ED i càmera Canon EOS 60D) vaig poder comparar les dimensions, i realment es nota!!

Comparativa apogeu - perigeu 17/01 - 10/08/2014 - Palamós. Skywatcher 80ED. Canon EOS 60D. Adobe Photoshop CS6.

Per a poder fer aquest tipus de fotografia cal acoplar la càmera directament al telescopi, sense cap lent pel mig. És el que es coneix com a focus primari. Per a fer-o ens cal un adaptador universal a telescopi (n’hi ha de 2″ i de 1.25″, depenent del nostre telescopi; sempre és millor la de 2″) que val uns 25-30€, i l’adaptador corresponent a la nostra càmera, que es coneix com anella T (dependrà del fabricant, serà T a Canon, T a Nikon…) que també té un preu de 25-30€.

20140811_60d

20140811_80ed_60d

A partir d’aquí, enfocar i paciència! Us caldrà també un bon trípode, i si pot ser una muntura equatorial. No és imprescindible per la lluna, però si que us ajudarà a tenir més rigidesa, més precisió i un millor seguiment de la lluna i els astres.

Aquesta imatge és el resultat d’una sola captura en RAW a 1/320 segons i 400ISO. Amb Photoshop només li he fet una mica de contrast i una màscara d’enfoc per a ressaltar els detalls. És el que té la lluna, amb poc ja queda bonica!

Lluna al perigeu 10/08/2014 - Palamós. Skywatcher 80ED. Canon EOS 60D 400ASA. 1/320s. Adobe Photoshop CS6.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.