Leonides per avui!

Avui tenim el màxim de les leònides, una de les pluges d’estrelles més importants i conegudes de l’any. Enguany però l’activitat no està previst que sigui de les més altes, ni en les millors hores.

El pas pel periheli més recent del cometa 55P / Tempel-Tuttle, progenitor de les leònides, va ser el 1998, molt recent, però aquesta pluja d’estrelles té una taxa d’activitat molt variable. Sembla poc probable que produeixin altes taxes enguany, però pot haver-hi més d’un pic. L’expert Mikhail Maslov ha suggerit que el màxim podria ocórrer al voltant de les 18h (hora local) del 17 de novembre, produint taxes d’activitat de 10 a 15 meteors, mentre que Jeremie Vaubaillon ha indicat la Terra podria trobar-se el rastre del pas del cometa del 1567 a les 10 del 21 de novembre, però amb meteors tant febles que ni es veurien.

Gemínida 14/12/2012 00:14 - Observatori Can Duran, Palamós. Canon EOS 60D. Canon IS 18-200 @18 f/3.5. 20 segons. Photoshop CS6 + Topazz deNoise. Publicada a el blog El temps amb noms i cognoms de TV3: http://blogs.ccrtvi.com/eltemps.php?itemid=48609
Sembla mentida, però no tinc cap foto ni d’una tàurida ni d’una leònida! A la foto, una gemínida del 2013

La lluna aquesta vegada a penes interferirà, està va passar pel quart minvant el passat dia 14, per tant les millors hores d’observació seran les primeres de la nit.

Com passa els últims anys, també coincideixen les tàurides, visibles des de finals d’octubre a finals de novembre, amb un màxim d’uns 12 meteors per hora. Com que es mouen en la mateixa direcció que la terra, són molt lents, uns 30km/s, mostrant esteles llargues i brillants.

Si opteu per intentar veure-les no olideu que aquestes nits ja refresca! Busqueu llocs sense llum artificial, i recordeu que poden aparèixen en qualsevol lloc! Si el que voleu és capturar-les necessitareu

  • una càmera réflex amb trípode
  • una lent de gran camp (per sota de 20mm aproximadament)
  • una abertura àmplia (quanta f/ més baixa, millor!)
  • i una ISO alta, de 1600 cap a munt.

Jo ja ho vaig intentar ahir, durant 3 hores des de Palafrugell, amb algun núvol intermitent. Ni un sol estel fugaç, ara bé, alguns satèl·lit si, i avions encara més!

20141116_startrails

20141116_startrails_satelit

5 thoughts on “Leonides per avui!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.