El sol està en actiu

Fa unes setmanes saltava la notícia amb una enorme taca al sol, anomenada AR2192, visible gairebé a simple vista amb poca protecció, sense augments, i que va oferir explosions de material solar cap a l’espai, algunes de les quals van arribar a la terra. Aquesta taca va creuar el disc solar, i ha tornat!

Ara s’anomena AR2209, i segueix essent enorme! Té una  mida d’uns 10 diàmetres terrestres, similar a tot el planeta júpiter. Ahir amb el telescopi Celestron C14 muntat i el filtre solar al costat no em vaig poder escapar. 20 imatges de 1/250s fetes mab la Canon EOS 60D a 800ISO, apilades amb Registax 6:

Taca AR2209 15/11/2014 - Observatori Can Duran, Palamós. Canon EOS 60D a 800ISO. Celestron C14 f/10. Filtre Celestron OffAxis 8". 20x1/250s d'exposició. Photoshop CS6.

Si  voleu més, aquesta taca ja va ser APOD (Astronomy Picture of the Day) en diverses ocasions el mes passat: http://apod.nasa.gov/apod/ap141025.html, i fins i tot aquest vídeo ens en mostra un detall de l’activitat:

One thought on “El sol està en actiu

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.