Ja tenim aquí les perseides!

Un altre agost, les perseides arriben puntualment a la seva cita. La pluja d’estrelles comeguda com les llàgrimes de Sant Llorenç faran acte de presència aquesta setmana. Tot i que n’hem parlat moltes vegades, anem a veure què ens porta de nou la pluja de meteors més seguida de l’any.

Com es produeix un estel fugaç?

Un estel fugaç es produeix quan una partícula de pols, o una roca que hi ha a l’espai (i que anomenem meteoroide) entra a l’atmosfera terrestre a gran velocitat. Per la fricció de l’aire s’escalfa i brilla, produint l’estel fugaç o meteor. Si aquest cos arriba a terra (rarament…) diem que és un meteorit. Per tant podem dir pluja d’estrelles o de meteors, però no pluja de meteorits!

Si la terra passa per una zona del cel on hi ha moltes d’aquestes partícules o roques, normalment una zona per on ha passat un cometa, podem tenir molts meteors, i després diem que tenim una pluja d’estrelles.

I de les perseides, quin és el seu origen? 

Les perseides es produeixen quan el nostre planeta creua una zona de l’espai on ha passat el cometa 109P/Swift-Tuttle. Aquestes restes entren a l’atmosfera terrestre a uns 54km/s (i això sol ser lent, poden arribar a 70 i més!). Enguany es preveu que la terra no passi pel centre de la concentració de brossa, pel que l’activitat no es preveu exageradament elevada.

Quan es veuran?

Tota la setmana. Inclús més! No es concentren només en un moment. L’activitat anirà en augment fins el màxim que està previst que serà sobre les 10:00h hora d’aquí del dia 13 d’agost, pel que els observadors més ben situats seran els situats a Amèrica del Nord.

Aquí el millor moment serà la nit del 12 al 13, quan més tard millor. Enguany tenim la sort que no hi haurà lluna, pel que hauriem de poder veure els més febles, sempre i quan ens situem en un lloc fosc, sense llum artificial.

El dimecres dia 13 estarem a la platja de Castell de Palamós, el dia 13 a la platja de Sant Antoni de Calonge. Si el temps ho permet estarem “voleiant” tota la setmana per diferents racons, sobretot per les Gavarres (carretera de la Ganga C660). Per a veure possibles llocs mireu l’apartat de Llocs d’observació.

C660 entre La Bisbal d'Empordà i Calonge. Una bona esplanada per a fer observació i fotografia.
C660 entre La Bisbal d’Empordà i Calonge. Una bona esplanada per a fer observació i fotografia.

Cap a on hem de mirar?

Les perseides reben aquest nom de la constel·lació de Perseu, perquè sembla que els meteors surten d’allà. Aquest punt d’on sembla que surten s’anomena radiant.

Screenshot_2015-08-10-16-45-05

Justament cap allà és on no hauríem de mirar. Tot i que els meteors poden aparèixer en qualsevol lloc del cel, si mirem a uns 90º el radiant els veurem de costat, pel que semblaran més llargs i vistosos.

Perseida des de Castell 11/08/2013 - Platja de Castell, Palamós. Canon EOS 450D a 1600ISO. Canon IS 18-55 @ 18 f/3.5. 30s d'exposició. Retocs amb Adobe Photoshop CS6.
La via làctea, el pas d’un avió i sota, una perseida de l’agost de 2013

Si us animeu a intentar veure les Perseides, teniu una molt bona opció. Us convidem a venir-les a veure amb nosaltres a la Platja de Castell de Palamós, un dels millors racons de la Costa Brava, amb un ampli aparcament (gratuït a partir de les 20:00). De fet hem organitzat un esdeveniment de Facebook, us podeu apuntar! https://www.facebook.com/events/897156683687192/

Perseida entre núvols 12/08/2014 - Platja de Castell, Palamós. Canon EOS 60D a 3200ISO. Canon IS 18-200 @18 f/3.5. 10s d'exposició. Adobe Photoshop CS6.
Perseid del 2014. Amb lluna, núvols… però aquesta es va veure la mar de bé! L’any passat cap a unes 500 persones es van reunir a la platja de Castell.

Què ens cal per a gaudir de la pluja d’estrelles?

Poca cosa! Us recomanem una mica de roba d’abric, a la nit refresca. Menjar i beguda per a fer més fàcil de passar les hores, una tovallola o tumbona per estar més còmodes, paciència i sort! I si us animeu a fer-lis fotos, necessiteu una càmera réflex i trípode, a ser possible també cable disparador. No oblideu llanterna! (Les primeres perseides: com fotografiar-les?)

I si no podeu o no voleu sortir a veure-les, teniu una altra opció, escoltar-les! el portar Spaceweather.com us ofereix la opció d’escoltar els meteors quan impacten contra l’atmosfera. La gràcia és que no molesten els núvols, que potser faran acte de presència aquestes nits. http://spaceweatherradio.com/

Us animeu?

3 thoughts on “Ja tenim aquí les perseides!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.