Cap de setmana astronòmic: llibres i planetes

Aquest ha estat un cap de setmana actiu en quant a esdeveniments astronòmics: la Nit màgica a la Biblioteca de Palafrugell i la conjunció de fins a 4 planetes a l’alba. També estava prevista l’activitat “De Sant Sebastià a la lluna”, però es va haver de posposar per culpa de la pluja.

20110513_biblio_palafrugell_1

El divendres vam celebrar la Nit màgica a la Biblioteca de Palafrugell, on nens i nenes d’entre 4 i 10 anys van passar una nit diferent entre contes i llibres. La jornada va començar amb un sopar a base de sopa de lletres, llibrets i milfulls de postres. Algunes activitats posteriors van haver de sofrir canvis d’ordre pels núvols intermitents, de tal forma que primer els nens i llurs  pares van poder gaudir d’un conte de la lluna amb efectes de llum i so realment bonic. Finalment, vam poder observar la lluna amb dos telescopis a càrrec de Francesc Pruneda i Marc Heras, en que els nens (i els pares) van gaudir d’allò més contemplant els nombrosos cràters de la superfície.

Nit màgica a la Biblioteca de Palafrugell 13/05/2011 - Biblioteca de Palafrugell. Activitats per a nens i nenes de 4 a 10 anys. Contava amb sopar, observació de la lluna amb telescopi, contes sobre la lluna i passar la nit a la biblioteca.

Durant aquests dies, abans de la posta de sol es poden veure fins a 4 planetes: mercuri,  venus, mart i júpiter. El dissabte per fi em vaig decidir de intentar capturar aquesta instantània, de tal manera que a les 5:30 em vaig desplaçar fins El pedró de Palamós. Tot i que va costar més del que em pensava, finalment cap a les 5:45 júpiter i venus ja eren clarament visibles, mentre que els altres dos planetes no hi havia manera de identificar-los. En la fotografia, si s’aprecia mart, mentre que mercuri encara quedava entre núvols. Aquesta conjunció ja fa una setmana que es pot seguir (en teniu fotografies a www.spaceweather.com), i encara serà visible ben bé una setmana més. Només cal mirar en direcció est uns 30 minuts abans de la sortida de sol (entre les 5:45 i les 6:00).

Conjunció Mart - Júpiter - Venus 14/05/2011 - El Pedró, Palamós. Teleobjectiu Canon IS 18-200 @60 f/5.6. Canon EOS 400D 100ASA. 1.3". Retocs amb Photoshop CS4. Júpiter (superior), Venus (al mig) i Mart (inferior). Mercuri també era visible, però estava tapat pels núvols
Conjunció Júpiter – Venus – Mart
14/05/2011 – El Pedró, Palamós.
Teleobjectiu Canon IS 18-200 @60 f/5.6.
Canon EOS 400D 100ASA. 1.3″.
Retocs amb Photoshop CS4.

Finalment aquest cap de setmana havia d’acabar amb El dia internacional dels museus, en el qual Astronomia des de l’Empordà hi participava instal·lant un telescopi a la terrassa de la torre de vigilància de Sant Sebastià, a Palafrugell. Per la insistent pluja, vam posposar l’activitat fins a nova data a concretar. Estigueu atents. Recordeu també que El Museu del suro de Palafrugell no només ha organitzat aquesta activitat, sino que a més ha organitzat Jornades de portes obertes al Centre d’Interpretació del Dipòsit Modernista de Can Mario i  a la Torre de guaita de St. Sebastià de la Guarda.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.