Ja la hem tinguda aquí! La lluna plena més gran dels últims 70 anys es va poder veure ahir des de tot el planeta (no no hi havia núvols, és clar), i alguna foto vam poder fer!

no images were found


Fes click a la imatge per ampliar

Realment va ser gran, molt gran, i molt brillant! Tot i que la sortida des de Palafrugell va ser passada per núvols, quan ja estava a uns 10º d’alçada la tramuntana va fer el seu fet i ens va apartar tots els núvols. Quina brillantor!

Telescopi Skywatcher 80ED i la Canon EOS60D i cap a la terrassa:

no images were found


Fes click a la imatge per ampliar

Amb la força que brillava ahir va haver-n’hi prou amb 1/320s a 100ISO. Sincerament hagués volgut fer molt més (tenia programada una emissió en directe) però la tecnologia i el món laboral ahir estava a la meva contra…

A veure si avui o demà, o perquè no, el proper mes, tenim més sort!

Per cert, Aquestes dues fotos van sortir ahir al programa 8 al dia amb Josep Cuní de 8TV, gràcies! (minut 1:50h)

Per acabar, m’agradaria comentar un parell de coses. Ahir tot el dia la premsa parlava del tema, em van enviar molts missatges, correus, trucades… i potser en algun cas no van quedar molt clars alguns detalls:

  • Ahir va ser el dia que la lluna estava més a prop (està al perigeu) i lluna plena. Això passa almenys un cop cada l’any. Enguany aquesta coincidència ha estat més exacta.
  • El proper mes (i l’anterior) la lluna estarà més o menys a la mateixa distància, per tant es veurà gairebé igual que la superlluna d’ahir.
  • Quan diem que és un 14% més gran o un 30% més brillant, és respecte a la lluna plena més petita de l’any, que són aquesta imatges comparatives que heu vist a la premsa o que jo mateix vaig penjar ahir.

Muntatge perigeu - apogeu

  • El pitjor moment per a observar la lluna a través d’un telescopi és quan hi ha lluna plena. Per què? Doncs perquè la llum del sol arriba recta i no es pot veure el relleu, a part que quedem enlluernats.

Per tant si no vau trobar que fos per tant, o simplement no la va poder veure, tranquils! Cada mes teniu una lluna plena per gaudir 🙂