Proper trànsit de la ISS per la lluna

Ja fa mesos que no parlem de cap trànsit de la ISS, i és que n’hi havia ben pocs i alguns eren bastant insignificants, amb mides aparents de 10-20″ o en ubicacions complicades, com enmig del Pirineu, o bastant més apartats de la nostra ubicació.

3 imatges del trànsit de la ISS per la lluna 29/01/2013 00:02h - Restaurant Mas Pastor, Corçà. Celestron C8 f/10. Canon EOS 450D a 800 ASA. 3 x 1/1000. Adobe Photoshop CS6
Trànsit de la ISS per davant la lluna del 29/01/2013 des de Corça.
Aquí la ISS tenia 42″ de diàmetre aparent.

 

Aquesta setmana però n’hi ha un de molt destacable, i us animem a  intentar capturar-lo! Es tracta d’un trànsit de l’Estació espacial Internacional per davant la lluna el proper dimecres dia 9 d’abril a les 20:28 hora d’aquí. Dues són ls peculiaritats que tindrà aquest trànsit: per una banda, la ISS estarà il·luminada pel sol (fins ara sempre els he capturat amb la ISS a les fosques), i d’altra banda la ISS tindrà unes dimensions aparents d’uns 58″ (el més gran capturat fins ara és de 42″).

I el més important de tot, des d’on es veurà? Tot i les petites variacions en les webs consultades, tenim una franja que va des de l’Escala – Viladamat – Colomers – Bordils – Girona – Salt – Santa Coloma de Farners. En negreta us he posat els llocs més propers de Palafrugell, ambdós a una mitja hora.

20140409_iss_lluna_camiÀrea de visibilitat del proper trànsit de la ISS per davant la lluna. (c) http://efemeridesastronomicas.dyndns.org/

EDITAT 08/04/2014 Evidentment Astronomia des de l’Empordà no s’ho podia perdre! Ens desplaçarem fins Bordils, a l’aparcament del restaurant El racó del cargol, ben bé a la carretera C66, quan se surt del poble sentit nord, a l’esquerre Estarem a Celrà, just a la C66 a l’alçada del polígon, a on es posa el mercat dels dissabtes al matí.

transitisslluna_2

20140409_iss_lluna_simulacioAixí es veurà més o menys. (c) Stellarium.

Com que el trànsit és per la lluna, no cal cap mena de protecció ni filtres, només una bona càmera i telescopi. L’avantatge d’aquest a més és que en estar la ISS il·luminada serà visible abans d’arribar a la lluna, i per tant serà fàcil de seguir. Recordeu de portar rellotges ben sincronitzats!

Us animeu?

One thought on “Proper trànsit de la ISS per la lluna

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.