Sopar amb estrelles

Observatori Fabra 22/08/2010 - Observatori Fabra, Barcelona.

Sopar amb estrelles” (http://www.soparsambestrelles.com/) és una proposta de l’Observatori Fabra de Barcelona que combina bona gastronomia, ciència i astronomia en una velada molt interessant. A més, vaig tenir la gran sort de poder anar a un d’aquests sopars convidat per RAC1 en un concurs del programa “Tot és possible”. Des d’aquí, moltes gràcies!!

Va ser el passat diumenge 22 d’agost, a les 20:30h comença l’activitat amb una benvinguda amb cava o cervesa i pas següent al mirador, amb una vista excel·lent sobre Barcelona. Taules ben equipades amb estil, bona música de fons i una ambientació excel·lent, juntament amb un immillorable tracte del personal (fins i tot se’ns van oferir a demanar-nos un taxi per a tornar a la nit). Poc després ja ens vam entaular (ens va tocar la taula 15, una mica allunyada de la bona vista, però molt bé) i comencen a portar el primer, el vi blanc no va faltar en cap moment! (us deixo els detalls de la carta) El segon encara potser millor, acompanyat amb un bon vi negre. Postres i donem pas a la xerrada científica.

Stitched Panorama 22/08/2010 - Observatori Fabra, Barcelona. Canon IS18-200 @ 18. Canon EOS 400D. 4 imatges unides amb Autopano Giga 2.0.9

Va ser a càrrec d’Antonio Bernal, col·laborador habitual de la revista AstronomíA, i la xerrada es va anomenar “Hasta dónde llega la gravedad“. Tot i que al principi li va costar agafar el ritme, realment va ser molt entenedor per a tots els nivells, acompanyat de videoprojeccions i a més d’una breu explicació visual del que veuríem a través del telescopi.

En acabar els cafès, donàrem pas a la visita al telescopi principal, un refractor Mailhat de 38 cm de diàmetre i 6 metres de distància focal datat de 1903. Una meravella. Per postres, i en paral·lel, un C14 equipat amb una càmera SBIG, que és la que usen per als treballs periòdics des de l’observatori.

Telescopi Mailhat a l'Observatori fabra 22/08/2010 - Observatori Fabra, Barcelona. Telescopi Mailhat de 38cm de diàmetre i 6 metres de focal.

Mentre anaven un per un passant pel telescopi, teníem la possibilitat d’anar al mirador exterior amb unes vistes encara més impressionants que les del mirador del sopar, a més ara de nit. Passem cap al telescopi i vam poder observar la lluna. Òpticament no va ser tampoc tant espectacular com imaginava. Estava al mínim d’augments, i tot i així es veia només una cinquena part de la lluna. Cal tenir en compte que l’ocular que ens van posar també té un segle de vida! De totes maneres, és un acte que s’ha de fer!

Barcelona des de l'Observatori Fabra 22/08/2010 - Observatori Fabra, Barcelona. Canon EOS 400D. Canon IS18-200 @18 400ASA f/4. 5s.

Per acabar la visita, una ronda pel museu de meteorologia, sísmica i astronomia, amb material centenari i una última passada per l’habitació modernista, que s’ha conservat igual a com era fa 100 anys. Com a curiositat, ens van explicar que les lletres del gravat a la paret on explica qui va ser el mecenes i quan es va construir l’observatori estan en or, però només al principi, perquè es va acabar el pressupost i no van poder fer-ho tot (després es queixen de les obres de la N-II).

Una última sorpresa recentment acabada de restaurar: un telescopi meridià (aquest ja no es fa servir) i donem la visita per acabada sobre les 00:00h.

És una activitat 100% recomanable, no cal ser un entès però tothom en quedarà content, sigui quin sigui el nivell d’astronomia que es tingui. Bones vistes, bon menjar, bon tracte i bon material històric. Una excel·lent combinació

Més fotos a l’àlbum del facebook “Sopar sota les estrelles

One thought on “Sopar amb estrelles

  1. Per veure el àlbum de fotos demana que siguis usuari de Facebook. Una pena no el podré veure. Curiós que algú posi traves a que vegin la seva feina!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.