Dies de pluja de satèl·lits artificials

Iridium 18 02/11/2010 - Observatori Can Duran, Palamós. Canon EOS 400D. Canon IS 18-200 @18 f/3.5. 30s a 800ISO.I no pretenc ser catastrofista, però si en una nit veiem molts estels fugaços diem que hi ha pluja d’estrelles, doncs si en poca estona podem veure molts satèl·lits artificials, n’hauríem de dir pluja de satèl·lits artificials?

En ocasions hi ha naus enviades per l’ésser humà que són visibles a simple vista, la més coneguda és l’Estació Espacial Internacional, que pot arribar a magnitud -3,6 creuant el cel en segons, a vegades fins a 5 minuts. Altres llums artificials de mida estel·lar que podem veure són els satèl·lits Iridium, més ràpids, on només veiem en segons com s’il·lumina creant un flaix realment lluminós (aquests poden arribar a magnitud -8 si estem ben situats).

Els propers dies tindrem la oportunitat de gaudir dels Iridium sobretot. El proper dimarts dia 7 de desembre es pot veure un Iridium de magnitud -4 i un altra de -3 en 45 minuts de separació (a les 17:33 i a les 18:15 respectivament, hora local).

Però és que el dijous dia 9 tindrem un encontre triple. A les 17:30 veurem un Iridium de magnitud -5, a les 17:54 un de -3 i finalment a les 18:47 un de magnitud -7.

Desgraciadament, aquestes visualitzacions depenen molt de la ubicació de l’observador, de tal manera que uns pocs quilòmetres de separació pot fer que la brillantor augmenti o disminueixi molt. És per això que us recomano passar-vos per la web www.heavens-above.com. Us podeu donar d’alta de forma gratuïta, triar al mapa la vostra ubicació (select from map) o seleccionar-ho de la seva enorme base de dades amb més de 2 milions d’entrades (from database).

De totes maneres, us deixo un parell d’enllaços directes. Al primer podeu veure els Iridium dels propers 7 dies des de Palamós:

http://heavens-above.com/iridium.asp?Dur=7&lat=41.850&lng=3.133&loc=Palam%f3s&alt=0&tz=CET

i en aquest els passes visibles de l’Estació Espacial Internacional en 10 dies

http://heavens-above.com/PassSummary.aspx?satid=25544&lat=41.850&lng=3.133&loc=Palam%f3s&alt=0&tz=CET

Ara només calen dues coses: estar atents i que no hi hagi núvols!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.