Trànsit de la ISS pel sol

Capturar l’Estació Espacial Internacional (ISS en anglès) sempre és un repte, i més si el que volem és capturar-ne la forma, i no el rastre. Fa unes setmanes vaig mig aconseguir-ho. Avui la cosa ha anat més bé!

Primer de tot, per a poder fotografiar la ISS en aquestes condicions ens cal saber el lloc de màxima visibilitat i la hora exactes, ja que el trànsit sol durar menys de 3-4 segons. El millor lloc per a obtenir-les és la web Calsky.com. Un cop entrades les nostres coordenades ens ofereix un servei d’alertes al gust. Jo tinc entre d’altres que m0avisi si la ISS passa per davant del sol o la lluna i si el lloc d’observació està a menys de 150km. De fet la web pot fer moltes coses més! Però ja en parlarem un altra dia…

 

 

Zona trànsit ISS pel sol
Zona trànsit ISS pel sol

Just avui he rebut el mail que la ISS feia un trànsit pel sol avui mateix!! No m’ha donat gaire temps a preparar res, la sorpresa és que es podia veure des de casa meva!! La franja de visibilitat té una amplada en aquest cas de 9km, des de l’observatori es veia que la ISS només cobria un troç del sol, i que la línia del màxim passava ben bé per l’aparcament dels magatzems Akí, a Platja d’Aro, lloc perfecte per aparcar! Així que he carregat els telescopis, un Skywatcher 80ED i un Celestron C8, les Canon EOS 400D i 550D (gràcies Mireia!!) i a pel trànsit, que era a les 18:21h. L’Estació Espacial es mostraria amb un diàmetre de 32,1″ (el doble de l’anterior ocasió, però encara a la meitat del que pot arribar si fos més a migdia) i duraria 0,95 segons!! Per tant he optat per capturar vídeo amb la Canon 550D i el C8 i intentar capturar a ràfega amb la 400D i el SW 80ED. I hi ha hagut sort en ambdós casos!

Amb l’Skywatcher 80 ED ha estat més tens, he hagut d’estar atent al rellotge perfectament sincronitzat i començar a fer fotos amb ràfega des d’un parell de segons abans, i aquest és el resultat:

Trànsit de la ISS pel sol 19/08/2012 19/08/2012 - Parc d'Aro, Platja d'Aro. Skywatcher 80ED f/7.5. Canon EOS 400D a 400ASA. Mosaic a partir de 5 imatges de 1/200s. Muntatge i retocs amb Photoshop CS4. Publicada al portal Spaceweather.com: http://spaceweather.com/gallery/indiv_upload.php?upload_id=70634

No s’aprecia del tot la forma dels panells solars, però ja s’intueixen. Pensem que estem treballant amb una focal de 600mm només.

Amb el C8 i vídeo la cosa millora bastant, i és que 2000mm de focal donen molt més augment, i sobretot treballant amb vídeo full HD.

Trànsit de la ISS pel sol 19/08/2012 19/08/2012 - Parc d'Aro, Platja d'Aro. Celestron C8 f/10. Canon EOS 550D en vídeo full HD. Photoshop CS4. Publicada al portal Spaceweather.com: http://spaceweather.com/gallery/indiv_upload.php?upload_id=70634

I per acabar, una animació del trànsit, perquè veieu la velocitat real a la que s’ha mogut. Imagineu com es mou aquesta nau, que dóna una volta a la terra en 90 minuts!

 

Animació trànsit

EDITAT 20/08/2012

Aquest és el muntatge que es va preparar per a fotografiar la ISS. Fixeu-vos que el telescopi petit, el Skywatcher 80ED fa fotos seguides (ràfega) mentre que el gran, el Celestron C8 fa vídeo. Cal tenir calculada i soncronitzada la hora exacte!!

Fotografiant la ISS per davant del sol 19/08/2012 - Platja d'Aro. Foto: Albert Collado

Moltes gràcies Albert Collado per les fotografies i el vídeo!

EDITAT 22/08/2012 Fotos publicades al portar Spaceweather.com! http://spaceweather.com/gallery/indiv_upload.php?upload_id=70634

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.