Startrails: suma i suma!

En algunes ocasions, la fotografia nocturna requereix unes exposicions realment elevades. Estem parlant de molts minuts, potser hores (de vegades, amb segons n’hi ha prou). Quan necessitem exposicions tant llargues ens podem trobar amb dos problemes:

  • Alguns objectes surten cremats mentre d’altres massa foscos. En aquest cas aconseguim una imatge massa heterogènia i no aconseguim que tot es vegi bé.
  • El suport (muntura o trípode) s’ha mogut o algú li ha donat un cop. Tota l’exposició queda alterada i els minuts que hem estat fins aquell moment no han servit de res.

Traços d'estrelles 15/08/2010 - Observatori Can Duran (Palamós). Canon EOS 400D a 1600ISO. Falcon fisheye 8mm f/5.6. 214 x 30s = 107 minuts. Unides amb Startrails. Retocs finals amb Adobe Photoshop CS4.

A més cal tenir en compte que el soroll electrònic s’acumula i obtenim taques a la imatge en forma de falses bandes de colors.

Per tota aquests problemes existeix una fàcil solució: fer moltes fotos curtes i sumar-les. Amb aquest sistema, si una foto surt malament (per un cop o moviment) la podem eliminar. A més, si fa una “suma de màxims” aconseguim que no es cremi la imatge, però si es van sumant detalls febles (de passada, no acumulem el soroll).

Per a fer això hi ha un programa excel·lent i gratuït: Startrails (http://www.startrails.de/). No cal ni instal·lar-lo, només executar el programa, seleccionar el primer cop si el volem en anglès o alemany, seleccionar les imatges que volem sumar i donar-li al botó “Startrails”. En pocs segons tindrem les fotos sumades, i podem obtenir resultats com el mostrat a la part superior. Com a detall, us deixo una de les imatges individuals, on veureu que les estrelles si se sumen però les altes llums es queden igual.

Startrail en brut (1 imatge)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.