Conjunció de júpiter i urà

Aquests dies podem veure al cel una nova conjunció, però no de les habituals. El 18 de juliol d’enguany, Júpiter i Neptú estaven a menys d’un grau de separació. Aquests dies, és Urà el planeta que podem veure ben aprop del gegant gasós Júpiter. De fet els dos ho són de gegants gasosos, ja que Urà té un diàmetre 4 vegades més gran que la terra i està compost majoritàriament d’hidrogen, heli, metà i altres múltiples compostos orgànics. Júpiter és gairebé tot hidrogen i heli (com el nostre sol), i caldrien 11 planetes com el nostre en fila per arribar de costat a costat.

En aquesta foto ens apareixen ben juntets, a 0,91º de separació. La imatge és del dia 13 de setembre, mentre que el 18 podien arribar a 0,8º de separació (la meteorologia, com sempre hi ha jugat un paper important). Júpiter (magnitud -2,9) és molt més brillant que urà (mag. 5,7), per això hi ha aquest enorme contrast entre ells. A júpiter a més podem veure les seves principals 4 llunes: d’esquerre a dreta Callisto, Europa, Ío i a la dreta del planeta Ganímedes.

Júpiter i Urà 13/09/2010 - Observatori Can Duran, Palamós. Takahashi FSQ 106N f/5. Filtre IDAS LPS. Muntura Losmandy G11. Orion Starshoot Pro. 20 x 5 " = 1:40m. Maxim DL 5 Pro (captura, guiat), DeepSkyStacker (apilat), Photoshop CS4 (processat)

Per a veure aquesta parella no calen telescopis potents, de fet amb uns prismàtics ja els podem veure ambdós. Només cal que centreu la vista al punt més brillant del cel aquestes nits, és júpiter, i ben bé a la seva part superior dreta es veu un puntet blavós.

I recorda que si vols estar al dia de les efemèrides astronòmiques només cal que visitis l’apartat de recursos online d’aquesta web: http://www.astroemporda.net/recursos/efemerides-del-mes/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.