Fira d’entitats a Llagostera i observació solar

Demà diumenge 19 de setembre se celebrarà a Llagostera la II Fira d’entitats. Com en l’any passat, l’Agrupació astronòmica de Girona hi participarà, amb un stand informatiu i una plantada de telescopis per a poder observar el sol. També com en l’edició anterior, jo mateix també hi seré per a poder presentar en societat una de les mes recents adquisicions, el filtre solar h-alpha Lunt B600.

Aquesta classe de filtres solars, els h-alpha, només permeten passar una radiació concreta, la que emet l’hidrogen quan està excitat, i el sol, a 6000ºC de temperatura superficial en genera un munt! Però quina diferència hi ha amb els altres filtres solars?

Els més habituals són ens filtres tipus Baader (similars a un paper d’alumini) i els de polímer negre, que sobretot comercialitza l’empresa Thousand Oaks. Aquests filtres permeten veure la superfície del sol, la fotosfera, i les seves taques. Són econòmics i f’acils d’adaptar a qualsevol tub.

El sol amb una taca 01/07/2006 - Palafrugell. Intes MK66 150mm f/12 + filtre amb làmina Baader. Canon EOS 300D ISO 100. 20 x 1/2500". DSLR focus + Registax 3.
El sol amb filtre de làmina Baader

Els filtrs h-alpha permeten veure a més formacions a la superfície del sol, fulguracions, protuberàncies, granulacions i més detalls, a un cost molt més elevat, això si. A més, els filtres convencionals a penes mostren res si el sol no té taques, mentre que els h-alpha sempre mostren activitat.

El sol en h-alpha
El sol en h-alpha (cortesia www.spaceweather.com)
Prefiltre H-alpha Lunt B600
Prefiltre H-alpha Lunt B600

Així doncs us espero demà al matí al parc de l’Estació entre les deu del matí i les dues del migdia. Hi esteu convidats!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.