L’observatori Fabra instal·la un nou telescopi al Montsec

L’observatori Fabra de Barcelona compta amb un nou telescopi que ha instal·lat al Montsec. L’aparell forma part d’una sèrie molt limitada de telescopis que la NASA va construir fa mig segle, al qual s’han afegit els últims avenços tecnològics. El telescopi, característic per la seva gran amplitud en el camp de visió, rastrejarà nous planetes fora del sistema solar i deixalles espacials.

L’instrument prové d’Andalusia, on va estar en funcionament entre els anys 60 i 70, i dels Estats Units, on s’ha restaurat una part. El telescopi forma part d’una sèrie de 12 exemplars que la NASA va construir durant la guerra freda per fer el seguiment dels primers satèl·lits llançats a l’espai.

El telescopi disseny Baker-Nunn, forma part del projecte liderat pel Observatori FabraReal Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i el Real Institut i Observatori de l’Armada de Sant Fernando (Cadis), amb la participació de laUniversitat de Barcelona. Aquest telescopi té la particularitat única de posseir un camp de visió de 4,4ºx4,4º amb una focal F/1. Aquests paràmetres el converteixen en un instrument òptim per a la recerca d’objectes en el sistema solar, tals com a asteroides,estels, transneptunians o objectes en el cinturó de Kuiper, així com per al monitoratge de satèl·lits artificials o escombraries espacials, i sobretot la recerca de planetes fora del sistema solar.

A partir de l’octubre el telescopi ja funcionarà a distància, tot i que més endavant es robotitzarà.

Font: http://www.3cat24.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.