Súper lluna plena

Marqueu aquesta data al calendari El 19 de març, una lluna plena de mida i bellesa poc comuna s’aixecarà a l’est al vespre. És un súper “lluna de perigeu” – la més gran en gairebé 20 anys.

“L’última lluna plena tan gran i tan a prop de la Terra es va produir el març de 1993”, segons Geoff Chester de l’Observatori Naval dels EUA a Washington DC. “Jo diria que val la pena un cop d’ull.”

La lluna plena varia de grandària a causa de la forma ovalada de la seva òrbita. Es tracta d’una el·lipse que varia uns 50.000 km des del seu punt més proper a la Terra (perigeu) al més llunyà (apogeu) (diagrama). Quan la lluna està a prop del perigeu es veu un 14% més gran i un 30% més brillant que les llunes menors que ocorren en el costat de l’apogeu de l’òrbita de la Lluna.

 

La lluna al perigeu és fins a un 14% major i un 30% més brillant
La lluna al perigeu és fins a un 14% major i un 30% més brillant

“La lluna plena del 19 de març es produeix a menys d’una hora de distància de perigeu – una perfecta coincidència,  fet que passa només cada 18 anys més o menys”, afegeix Chester.

Una lluna plena de perigeu comporta “altes marees de perigeu”, però això no és res de què preocupar-se, segons la NOAA. En la majoria dels llocs, la gravetat lunar en el perigeu apuja les marees només uns pocs centímetres  més alt de l’habitual.

El millor moment per mirar és quan la Lluna està prop de l’horitzó. És llavors quan la il·lusió es barreja amb la realitat per a produir una vista realment espectacular. Quan la lluna està baixa al cel, la comparació amb els arbres, edificis i altres objectes en primer pla fa que encara sembli més gran. El 19 de març, per què no deixar que la “il·lusió llunar” amplifiqui encara més una lluna plena  extra-gran? Pot semblar tan a prop, gairebé es pot estendre la mà i tocar-lo.

Però no us preocupeu, la lluna seguirà estant a 356.577 quilòmetres de distància. És a dir, una distància de rara bellesa.

Per a poder-ho contemplar no és necessari cap equip especial, ni protecció pels nostres ulls, al contrari, gaudiu-ne a ull nu. De totes maneres, estarem a l’aparcament de la platja de Castell a Palamós a partir de les 21:00h.

Foto comparativa del perigeu i l’apogeu: http://apod.nasa.gov/apod/ap071025.html

Fons i més informació: http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2011/16mar_supermoon/

2 thoughts on “Súper lluna plena

 1. Bon dia,
  soc la Joana Jané de l’institut de la Tordera de Sant Celoni(al Montseny) i estem fen un treball i observant la Lluna i m’agradaria que em responguéssiu un dubte que tinc:
  A quanta distància es troba la Lluna de la Terra durant el perigeu? I durant l’apogeu?
  Jo seguiré buscant.

  Gràcies,
  Joana

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.