Visita a l’institut de Ciències de l’Espai

L’Institut de Ciències de l’Espai (IEEC) es troba a la facultat de ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona. El passat dia 5 de desembre, vaig poder visitar aquesta entitat, aprofitant que havia de recollir el premi del concurs Envia fotos dels dracònids organitzat pel portal Recerca en acció.

Entrega de premi de Recerca en acció 05/12/2011 - Institut de Ciències de l'Espai (IEEC) a la Universitat Autònoma de Barcelona. Dr. Josep M. Trigo (CSIC-IEEC) fa entrega a Francesc Pruneda d'un lot de llibres sobre meteors, cometes i meteorits" de la campanya Dracònides 2011. Foto: Marc Heras.
Foto: Marc Heras

Un cop allà, tant en Marc Heras com jo mateix vam conèixer a Josep Maria Trigo, responsable del concurs qui em va fer entrega d’un interessant lot de llibres i DVD sobre meteorits i astronomia en general. La jornada va continuar amb una sèrie d’explicacions i mostres de meteorits de tota mena i procedència: d’asteroides, de la lluna i fins i tot de mart! De fet en Josep Maria és tot un expert en el reconeixement i estudi de meteorits, i rep encàrrecs de tot el món per estudiar aquests petits elements provinents de l’espai. Cal tenir en compte que l’astronomia és una ciència que no pot tocar el que estudia, per tant poder analitzar els meteorits és una oportunitat única. A més, també cal recordar que alguns són les restes de l’origen del nostre sistema solar i poden arribar a tenir una antiguitat de més de 4500 milions d’anys!

No vaig poder estar-me de preguntar sobre el meteorit ALH 84001, provinent de mart i on es van trobar restes que alguns van qualificar de “origen biològic“, evidenciant que a mart hi va haver vida. La seva resposta em va sorpendre: “la comunitat científica està dividida“, és a dir, que no està descartat que realment tingui un origen biològic. Caldrà seguir investigant.

Des d’aquí una cordial salutació a en Josep Maria Trigo, agraïnt les seves genials explicacions i donar-nos la possibilitat de conèixer una mica més el que hi ha més enllà de la nostra atmosfera. Gràcies!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.