Júpiter en oposició

El planeta gegant júpiter està en oposició, és a dir, està alineat sol-terra-júpiter, i quan això passa està a la mínima distància de nosaltres. Tot i que el màxim és justament avui, durant les properes setmanes està en perfectes condicions d’observació, ja que brilla a magnitud -2.23 i mostra un diàmetre aparent de 46,8″, estant a 4,2 unitats astronòmiques de distància (uns 630 milions de km).

Per a fer fotos de planetes cal unes condicions molt especials. La llum artificial no és un problema, però cal una atmosfera molt quieta, fins i tot una mica d’humitat va bé ja que estabilitza l’aire. Per a obtenir detalls calen molts augments, per tant un telescopi potent per una banda, i una càmera amb un xip amb píxels petits és el necessari.

Júpiter en oposició 05/01/2014 - Palafrugell. Celestron C8 f/10 + barlow Intes micro 2,4x. Càmera ASI 120MC. Promig de 500 imatges. Registax 5.1 i Photoshop CS6. Gairebé tocant júpiter, la lluna Cal·listo, a la part superior dreta Ganímedes

Aquesta foto va ser presa la nit del divendres 3 al dissabte 4 de gener a les 2:08 des de Palafrugell. A la imatge apareix a més dues llunes, just al costat del planeta, a l’esquerra, Cal·listo, i a la part superior dreta, una mica deformat en aquesta presa, Ganímedes.

Per a fer aquesta  he fet servir un dels telescopis més polivalents que existeix, un Celestron C8 de 203mm de diàmetre i 2030mm de focal (f/10), que ja he utilitzat en moltes altres fotos. A més, per augmentar encara més la imatge, he acoplat una barlow Intes micro de 2,4x.

La càmera utilitzada si que és la novetat. Es tracta de la ASI 120MC, una càmera de fabricació xinesa amb 1,2 Megapíxels, oferint una resolució de 1280×960, i sobretot, amb una mida de píxel de només 3,75µm, pel que és ideal per a planetària.

He capturat un total de 500 imatges promitjades amb Registax 5.1 (no hi ha manera de fer servir la versió 6 en condicions!) i últims retocs amb Photoshop CS6.

 

2 thoughts on “Júpiter en oposició

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.