Trànsit de la ISS pel sol aquest cap de setmana festiu

El proper diumenge dia 1 de maig l’Estació Espacial Internacional (ISS en anglès) creuarà el disc solar. No és que sigui poc habitual, però donat a que el dia 9 de maig serà el planeta Mercuri el que creu-hi el sol, no deixa de ser un bon “entrenament”.

Anem a per les dades. El trànsit es produirà el diumenge dia 1 de maig a les 8:55:27 hora d’aquí (6:55:27 UT), amb una franja de visibilitat que tot i ser gairebé paral·lela a la costa, tocarà terra a s’Agaró i seguirà fins a Tossa de Mar. Estem parlant del centre del trànsit, on la ISS passarà pel mig del sol; dins les franges de color blau també serà visible:

Screenshot 2016-04-26 at 19.57.09

 

Per tal d’intentar veure’l i capturar-lo ens desplaçarem fins la platja de Sant Pol, a S’agaró. Muntarem un telescopi amb filtre solar (com el que farem servir el dia del trànsit de Mercuri) i l’intentarem fotografiar. També portarem un Solarscope per a veure’l visualment per projecció.

Cal tenir en compte dos detalls: les dimensions aparents de la ISS i la durada del trànsit:

Screenshot 2016-04-26 at 20.08.55

 

Com podeu veure el trànsit durarà 1,46 segons, és a dir un segon i mig! Realment serà molt ràpid (no tant com altres trànsits que han durat mig segon…), i el de Mercuri durarà diverses hores… L’altre factor és les dimensions. Mercuri tindrà uns 12″ (segons d’arc) el dia del trànsit; el proper dia 1 la ISS oferirà uns 30,6″, però en algunes ocasions ha arribat a més de 50″

Trànsit de la ISS per davant el sol el dia 10 de juliol de 2015 des de Platja d’Aro. Aquí oferia 60″

Si voleu venir a fer-nos companyia esteu convidats! Estarem a lloc des de les 8:30 aproximadament. Ara només falta que no hi hagi núvols!

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.