De la boira a les estrelles en 5 minuts

El dissabte 18 d’octubre es va celebrar a Begur la I Nit Astronòmica. La jornada ha estat una molt bona idea i ha atret a bastant de públic. Constava en una xerrada a les 20:00 a càrrec de Celístia amb el company Kike Herrero al capdavant, un viatge per l0univers i per la vida de les estrelles, realment molt ben explicat i entenedor, un autèntic crack acabat de doctorar en astrofísica! Felicitats Kike!

A les 21:00 els restaurants de Begur oferien menús “estrellats”, alguns basats en astronomia, per a donar pas a les 23:00 a l’observació al Castell de Begur mateix. Poder observar des de dalt de tot del castell era molt atractiu, llàstima que una boira extremadament persistent no ens va deixar veure absolutament res… Això no va donar la jornada per acabada, al contrari, ja que en Kike ens va fer una xerrada del funcionament del telescopi (amb un LX200 de 10″) excepcional. Cap a les 00:00 vam marxar de Begur amb un mal regust per no haver pogut veure les estrelles… o això pensàvem!

Amb l’excusa d’anar a fer el volt, ens vam adonar que a la recta de Pals a Llofriu el cel estava completament destapat! Així que vam parar al costat de la carretera i tot i la humitat, les constel·lacions eren perfectament visibles. També una enorme quantitat de meteors, com en tota la setmana passada. Entre les oriònides, i alguna  ε-gemínida, havia d’intentar capturar-ne alguna! I bé, abans que s’entel·lés la òptica de seguida, va ser suficient per a donar la nit per genial!

M45, M32, doble cúmul i meteor Les plèiades M45, galàxia d'Andròmeda M31, doble cúmul de Perseu i un meteor a l'esquerra. 19/10/2014 - Llofriu (Girona). Samyang 14 f/2.8. Canon EOS 60D 3200ISO. 30s. Photoshop CS6.
Una sola exposició de 30″ a 3200 ISO amb l’objectiu Samyang 14 f/2.8. A la dreta les plèiades, M45; a la part superior M31, la galàxia d’Andròmeda, i a sota el doble cúmul de Perseu. I a la seva esquerra, un meteor!

També vam aprofitar per a fer algunes fotos “oficials” a una càmera molt especial, una Fed-2 russa dels anys 70. és curiós com es mouen les estrelles en 10 minuts!

20141019_fed1

20141019_fed2

4 thoughts on “De la boira a les estrelles en 5 minuts

  1. Hola Francesc, veig que has fet servir un Samyang 14 f/2.8, jo m’estic plantejant de comprar-me el de 8 mm. que es un 180º per fer foto de gran camp, meteors, time-laps, etc. que en penses tu d’aquests objectius i si has arribat a provar el de 8 mm. quines sensacions t’ha donat?.Salut.
    Ricard

    1. Hola!
      Doncs vaig quedar molt content, sobretot en fotos de molt gran camp, fotografia artística… pensa que són gairebé 180º en diagonal, és molt bèstia, però m’agradava molt. Una mica massa fosc, f/3.5, que està bé, però ara amb el 2.4 es nota! És una bona compra per uns 200€ nou, gaudiràs molt!

  2. Molt guapa la pano planetària, es el que encara em fa dubtar un pel la f/3,5. en canvi el de 14 mm. ja es un f/2,4 i suposo que es nota la diferencia però ja no son 180º.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.