5 planetes de cop!

Atenció els propers dies a l’alba, fins a 5 planetes es podran veure a simple vista!

Mercuri, Venus, Saturn, Mart i Júpiter. De fet no es poden veure més planetes a simple vista (Urà i Neptú requereixen ajuda òptica). Aquest 5 planetes estaran alineats els propers dies, visible uns minuts abans de la sortida del sol des de les nostres terres. Dels 5, Venus i Júpiter seran els més fàcils de reconèixer, ja que brillen molt, magnitus -3.9 i -2.14 respectivament. La resta, Mart magnitud +1, Saturn +1.4 i Mercuri +2, com l’estrella polar, tot i que costarà molt més de veure per la seva proximitat al sol.

planetes-gen-16

Així es veuria el dia 22 de gener de matinada, els 5 planetes alineats. No confoneu amb conjunció, que vol dir que els planetes estan junts, en poc espai. En aquest cas és una alineació, estan en línea en una gran zona del cel. fixeu.vos que Mercuri estarà arran d’horitzó al SE (sud-est), mentre que Júpiter ja estarà cap al SW (sud-oest), per tant necessitareu gairebé 180º de visual.

A partir del dia 27 també s’hi sumarà la lluna, fent un ple astronòmic!

planetes-gen-16-2

Aquesta alineació no és gens habitual, fa 10 anys de la última. I tranquils! No tindrà res a veure amb possibles cataclismes o altres fenòmens esotèrics! 😉

Si voleu veure l’alineació haureu de matinar, mercuri no surt fins les 7 aproximadament, una mica més tard a mesura que avancin els dies. Busquen llocs amb l’horitzó est ben net, millor si queda pel mar. Per exemple des de Palamós, la platja de la fosca és una bona opció. Podeu consultar la sortida del sol amb la app online The Protographer’s Ephemeris. També teniu la app per Ios i Android (de pagament).

Us atreviu a fotografiar? Envieu-nos les vostres fotos!!! Les publicarem!!

7 thoughts on “5 planetes de cop!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.