On està el cometa Catalina?

En les efemèrides del mes de desembre us presentàvem un cometa, el C/2013 US10 Catalina (http://www.astroemporda.net/2015/12/que-hi-ha-dinteressant-aquest-desembre-un-cometa/).

Aquest cometa està al límit de la visibilitat a ull nu, movent-se actualment a magnitud 6.5. Penseu que en condicions ideals de foscos i agudesa visual podríem arribar a magnitud 6, per tant amb prismàtics senzills ja hauria de ser visible!

En el moment d’obtenir la primera imatge (Primera imatge cometa C/2013 US10 Catalina) aquest cometa només era visible abans de l’alba, i les condicions meteorològiques i les festivitats nadalenques no m’han permès fer-ne un seguiment més exhaustiu. Ara el cometa ja és visible en hores més “correctes”, tot i que el fred intens ha arribat!

A la següent imatge podeu veure la ubicació del cometa aquests dies (arxiu PDF original):

Screenshot 2016-01-16 at 10.57.32
(c) Sky tools chart (c) cometografia.es

Si teniu poc coneixement del cel, us he preparat un altre muntatge, en aquest cas on estaria el cometa una nit com avui dia 16 de gener. Si mireu cap al nord, això és el que veuríeu, amb la posició del cometa hora per hora entre les 22:00 (que començarà a estar alt sobre l’horitzó) i les 7:00, que ja aclarirà. (els més puritans diran que està mal centrat en l’estrella polar, ho sé!! Era simplement per a fer-lo més simple)

Sort en l’observació i abrigeu-vos!!!

catalina
(c) astroemporda. Realitzat amb Stellarium

One thought on “On està el cometa Catalina?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.