Efemèrides 2017: cometes (1 de 3)

Editat 28/01/2017. Per a fer-ho mé clar, he fet una llista per visibilitats, perquè pugueu veure de cop quan veure cada un:

 

Tot i tenir “clar” el que ens depara aquest mes el cel nocturn, també val la pena organitzar-nos l’any per les properes efemèrides. No parlo de les conjuncions o oposicions planetàries, o dels satèl·lits artificials, justament per la gran quantitat que hi ha i en el segon cas sobretot en la variabilitat de posicions i la poca precisió a llarg termini. M’he centrat en cometes, eclipsis, i pluges d’estrelles. Avui parlem dels primers!

Cometa C/2013 US10 Catalina 31/01/2016 - Observatori Can Duran, Palamós. Takahashi FSQ 106N f/5. Filtre IDAS LPS. Muntura EQ6 Pro. Autoguiat amb refractor Lunatico EZG 60 + barlow Meade 2x amb Orion Starshoot DeepSpace II mono. Càmera QHY8L. 26 x 150" = 65 min. Maxim DL 5 Pro (captura), DeepSkyStacker (apilat), Pleiades Pixinsight STD (processat).
Cometa Catalina fotografiat el 31/01/2016. (C) Francesc Pruneda – Astroemporda

Fins a 6 cometes potencialment visibles amb prismàtics aquest 2017, si no tens uns binocles, podria ser el moment de comprar-ne uns! (Best Astronomy Binoculars (Editors’ Choice))

  • 45P/Honda-Mrkos-Pajdusakova. Actualment a magnitud +7, visible amb prismàtics simples com 8×30. Visible abans de l’alba, magnitud +6.5 durant el febrer creuant Capricorn.
Honda-Mrkos-Pajdusakova a través de Capricorn aquest mes
Honda-Mrkos-Pajdusakova a través de Capricorn aquest mes
  • NEOWISE (C/2016 U1). Magnitud +8. Perd alçada ràpidament cap al sud els pròxims dies i després desapareix. Necessitaràs un bon horitzó a l’est per a poder-lo veure a mesura que creua de Ofiuc a Serpens.
C / 2016 O1
C / 2016 O1
  • 2P/Encke. Cometa periòdic que orbita el sol en 3,3 anys.  Actualment a magnitud 12, podria arribar a magnitud 9 el febrer i a 6,5 el març.

  • PanStarrs (C / 2015 ER61).  Hi ha estimacions que podria arribar a magnitud +2. De moment les més fiables diuen que arribaria a +6 o +7 entre abril i maig. El problema és que es mou per Escorpí, visible els mesos d’estiu, i de moment… Pel maig es calcula que estarà entre Aquari i Peixos.

  • Johnson (C / 2015 V2). Pot arribar a +6.5 a principis de juny, pel Bover.  Actualment brilla a magnitud +11.5 i amb 1′ de diàmetre. Hauria de ser visible amb telescopis d’uns 20 cm de diàmetre a uns 100x.

  • 41P / Giacobini-Tuttle-Kresak. El que podria ser el cometa més brillant de l’any. De cares a l’abril, podria arribar a magnitud +6 i fins i tot ser visible a simple vista des de llocs foscos. De totes maneres, aquest cometa és conegut pel seus pics de brillantor inesperats, com ja ha tingut el 1973 amb un augment de brillantor de 10 magnituds!

  • 71P / Clark. Podria arribar a magnitud 10 entre juny i juliol, per Escorpí. Millor pels observadors de l’hemisferi sud. A finals de maig, passarà a només 2° a l’est d’Antares.

  • Finalment el 24P / Schaumasse. Retorna cada 8,2 anys, amb una magnitud entre +10 i +10,5 al novembre i desembre, a través de la Verge.

Ja teniu per organitzar-vos els propers mesos, sobretot de primavera. Totes les imatges han estat extretes de la web d’Sky and Telescope.

També us recomano descarregar-vos algun programari per al seguiment d’aquests cometes, com Stellarium tant per Windows com Mac.

Sort i bons cels!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/astroemp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309